05 juny 2024 · 99
autor@
Oidà
Perquè és preferible consumir farines inegrals?

En els últims anys, la consciència sobre la importància d'una alimentació saludable ha crescut considerablement. En aquest context, un dels debats més freqüents és el de les farines integrals versus les farines refinades. Tot i que a primera vista poden semblar molt similars, les diferències entre elles són substancials, i aquestes diferències tenen un impacte directe sobre la nostra salut. A continuació, expliquem per què és millor consumir farines integrals en lloc de refinades.
 

Composició nutricional

Les farines integrals es processen mínimament, el que significa que conserven totes les parts del gra: el segó, el germen i l'endosperma. Aquesta composició manté una major quantitat de nutrients essencials com vitamines (especialment les del grup B), minerals (com el ferro, el magnesi i el zinc), fibres i antioxidants.
 
En canvi, les farines refinades es processen més intensament, eliminant el segó i el germen, deixant només l'endosperma. Aquest procés fa que les farines refinades perdin una gran part dels nutrients originals del gra. Per exemple, aproximadament el 25% de les proteïnes del gra es perden durant la refinació, a més de substancials quantitats de vitamines i minerals.
 

Beneficis per a la salut

  • Control de pes i sacietat: Les farines integrals, gràcies al seu contingut en fibres, ajuden a sentir-se més saciat durant més temps. Això pot reduir la necessitat de consumir aliments amb alt contingut calòric entre àpats, contribuint al manteniment d’un pes saludable.
 
  • Regulació del sucre en sang: Els aliments elaborats amb farina integral tenen un índex glucèmic més baix en comparació amb els fets amb farina refinada. Això significa que l'absorció dels sucres en la sang és més lenta, ajudant a mantenir nivells estables de glucosa. Aquesta característica és especialment beneficiosa per a persones amb diabetis o resistència a la insulina.
 
  • Salut digestiva: Les fibres presents a les farines integrals promouen una bona salut digestiva, prevenint problemes com el restrenyiment. Les fibres també alimenten la microbiota intestinal, la qual juga un paper clau en el sistema immunitari i en la digestió.
 
  • Risc reduït de malalties cròniques: Diversos estudis han demostrat que una dieta rica en cereals integrals pot reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, certs tipus de càncer i altres malalties cròniques com l'obesitat i la diabetis tipus 2.
 

Sostenibilitat i medi ambient

A més dels beneficis per a la salut, el consum de farines integrals també té implicacions positives per al medi ambient. La producció de farina refinada és més intensiva en relació als recursos, ja que requereix passos addicionals de processament i la separació i eliminació de parts del gra. En canvi, la producció de farina integral és més eficient i sostenible, ja que utilitza el gra en la seva totalitat.
 

 
Optar per farines integrals enlloc de farines refinades és, a la llarga, una opció més beneficiosa tant per a la salut personal com per al medi ambient. La riquesa nutricional, els beneficis per a la salut a llarg termini i una menor petjada ecològica fan de les farines integrals una opció preferible.

Adoptar aquests canvis d'hàbits en la nostra dieta pot costar una mica a l'inici, però aquest petit gest pot tenir un gran impacte en la nostra qualitat de vida i en la sostenibilitat del planeta.

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...