14 desembre 2020 · 3829
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




Els caldos

Quan arriba el fred venen de gust els plats de cullera i uns dels més típics en gairebé totes les cultures són els caldos i les sopes.
És una magnífica manera d’hidratar-se, d’aprofitar les vitamines i minerals de coure les verdures i d’altres aliments, d’evitar el desaprofitament de les parts d’alguns vegetals com el tronc del brócoli o les fulles del porro i d’escalfar i reconfortar l’organisme.



Per fer un bon caldo vegetal es sol seguir la fórmula de posar com a base verdures i hortalisses de fulla verda, arrels i tubercles com ceba, api, porro, fulles de col, trossos de carbassa, pastanaga, xirivia, nap, patata, bolets... Podeu posar-ne tantes com vulgueu i us agradin. Aigua mineral fins cobrir tots els ingredients. Una font de greix saludable per facilitar la preparació i intensificar i equilibrar el seu sabor com l’oli d’oliva verge extra o l’oli de coco. Aromatitzants, que solen ser els ingredients que primer s’afegeixen a la cassola perquè són els que més tarden a cuinar-se i influeixen sobre el sabor de la sopa com la ceba, el porro, l’api, el nap, la pastanaga, el pebrot, l’all i el tomàquet, i també herbes aromàtiques i espècies com el julivert, el llorer, la farigola, el romaní, el pebre, el gingebre, l’anís, la caiena o la cúrcuma. Finalment, es poden posar altres condiments i guarniments com sal, salsa de soja, pasta de miso o sucs de cítrics.

També podeu afegir-hi ossos de carn, carcasses d’au, espines de peix o restes de marisc i consumir-lo tal qual o com a base per a la preparació d’altres plats. És important començar amb aigua freda a foc baix i coure durant força estona, per exemple per caldos de verdura uns 20min. i pels de carn unes 4h.
Per acabar, un cop colat el caldo i deixat refredar, caldrà que retireu el greix que ha quedat a la superfície i que s’ha acumulat durant la cocció per aconseguir un caldo saludable i deliciós.

Ara que ja coneixeu tots els trucs per cuinar un caldo perfecte, feu-ne una olla cada setmana per prendre una tassa de brou calent abans dels àpats, a mig matí o mitja tarda per escalfar-vos o utilitzeu-lo per preparar d’altres receptes amb cereals, llegums o sopes. Si veieu que us en sobre, no us preocupeu, congeleu-lo i així en tindreu a mà sempre que en necessiteu.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels caldos al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel d'acàsia tòfona blanca 100gr
Mel d'acàsia tòfona blanca 100gr

Sabors d'Origen: Som una petita empresa del Moianès especialitzada en la distribució de productes d'alimentació ecològica i/o de proximitat. Donem suport a petits i mitjans productors qu...