Per afirmar si menjar entre hores és correcte, cal valorar cada cas en particular, però en termes generals, si és seguint les sensacions de gana i sacietat i els requeriments tant energètics com nutritius, la persona gaudeix de salut i el menjar escollit és saludable, és del tot recomanable. Per tant, el problema principal del refrigeri recau en les opcions dels aliments escollits, en la necessitat que satisfà quan no és nutricional i va més associat a una necessitat emocional, o en la cronificació d’aquests per una mala planificació dels àpats principals.
El primer que cal fer, és analitzar el motiu pel qual es pica entre hores, perquè en cada cas l’abordatge serà completament diferent. Un dels escenaris més habituals és per falta energètica o de nutrients, és a dir per gana. L’estrès diari que pateix gran part de la població actual provoca reduir part del temps que es dedicaria a cuinar i a menjar.
Llevar-se, fer un cafè amb llet de camí a la feina i no consumir cap altre aliment fins alhora de dinar, provoca llargs dejunis involuntaris que amb el frigorífic a l’abast ple, acaben en picar opcions calòriques i agradables pel paladar com embotit, formatges curats, patates xips, entre d’altres. Una altra situació similar, és no haver esmorzat correctament i tenir alguna màquina expenedora a prop ideal per fer una pausa de 10min. on menjar alguna cosa ràpida que doni l’impuls d’energia necessària per seguir amb la jornada laboral o estudiantil. El problema, és que els aliments que s’hi poden trobar són rics en sucres simples i greixos saturats, com entrepans de farines refinades amb salses, aperitius salats, rebosteria i refrescs, que donaran energia de curta durada provocant de nou demanda al cap de poques hores. En aquests dos casos, la planificació serà la clau, endur-se opcions saludables com fruits secs, fruita, fruita deshidratada, vegetals tallats tipus palets de pastanaga o cogombrets o entrepans de pa integral farcits de patés vegetals, hummus, formatge tendre o gall d’indi laminat, poden ser una solució.
En canvi, si el cuc apareix a la tarda i és per avorriment, o per fer un dinar massa lleuger, caldrà augmentar la quantitat de verdures i hortalisses i probablement de proteïnes de qualitat de l’àpat anterior. Finalment, quan el picar entre hores és el substitut a gestionar una necessitat emocional, en aquest cas caldrà buscar una activitat alternativa que provoqui el mateix plaer i no sigui el menjar.
Si estàs dins la roda de picar constantment i això et provoca malestar, cansament o més estrès, busca l’origen d’aquest hàbit per poder trobar la solució més adient al problema i mantenir una alimentació saludable, equilibrada i suficient.