La vitamina D
La vitamina D, és una vitamina liposoluble que podem sintetitzar de forma natural a través de la pell amb l’exposició solar i ingerir-la a través de la dieta.
Està lligada en la modulació de la resposta del sistema immunitari, microbiota i inflamació i evita patologies com osteopenia i osteoporosis a l’intervenir en l’absorció del calci i assegurar un correcte desenvolupament i creixement dels ossos.
El dèficit de vitamina D pot provocar raquitisme en nens i osteomalàcia en adults i alguns estudis més recents la relacionen amb patologies de caràcter autoimmune i alguns tipus de càncer.
Per aquest motiu i perquè cada vegada en més població es detecten nivells baixos d’aquesta vitamina en sang, és important que n’assegurem el seu consum i síntesis.
Promoveu aliments rics en vitamina D:
-
El peix blau com el verat, el salmó, les sardines, els seitons o la tonyina.
-
Els làctics sencers com la llet o els formatges.
-
El rovell de l’ou
-
Xampinyons, bolets o altres fongs
-
O productes enriquits amb vitamina D com cereals o begudes vegetals.
Assegureu una exposició solar almenys de 20min. i a les hores centrals del dia sense protector solar a cames, braços i cara sobretot als mesos d’hivern.
Ara que la llum solar comença a disminuir i hi ha més risc de dèficit de vitamina D, aplica aquestes recomanacions i en cas de tenir nivells baixos en sang valora amb un professional sanitari l’ús d’algun suplement.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la vitamina D al següent
enllaç
Laura Crosas Gonzalez
@nutri.salus
Dietista i Nutricionista