El
moniato és el tubercle per excel·lència de la tardor. Va ser importat d’Amèrica i actualment es cultiva a totes les regions d’Europa on el clima ho permet. Existeixen moltes varietats de moniato amb petites diferències pel que fa a la mida, el sabor i la textura, però sobretot es poden distingir pel color de la carn interior. El més popular és el de color taronja, però també en trobareu de més groguencs i morats i fins i tot de blanquinosos.
És ric en hidrats de carboni complexes i sucres, fibra i vitamines i minerals com el potassi. Un 70% del seu pes en cru és aigua i és antioxidant gràcies al contingut en vitamina E i vitamina C. Aporta vitamina A i carotenoides que donen el color ataronjat característic i protegeixen la salut de les mucoses, la pell, la vista i els cabells. Finalment, també conté àcid fòlic que intervé en la producció de glòbuls i prevé un tipus d’anèmia.
El moniato és molt versàtil a la cuina, ajuda a aportar dolç natural, és interessant pel sistema digestiu i força saciant. Trobareu moltes tècniques culinàries diferents per cuinar-lo, per exemple, al vapor que manté el seu contingut en aigua, o al forn, on es concentren els sucres i es potencia el seu sabor dolç. El més important serà coure’l suficient fins que sigui tou al tacte per tal que no sigui indigest. Una recomanació, és cuinar el moniato i deixar-lo refredar, s’obté midó resistent que és una fibra prebiòtica que millora la microbiota intestinal i alhora de consumir-lo es pot tornar a escalfar sense cap problema.
Si encara no sabeu com introduir-lo dins la vostra alimentació, proveu-lo cuit i aixafat, com a puré per acompanyar plats de proteïna animal, en cremes, per estofats de llegums, llescat i passat a la planxa per fer-lo com a torrades, farcit de verdures, quinoa o arròs, en forma de xips pels aperitius o entrants, en truita o fins i tot, en rebosteria per fer magdalenes o pastissos. No us perdeu aquest aliment de temporada tant nutritiu i gustós, que endolcirà els vostres plats.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició del moniato al següent
enllaç