10 novembre 2020 · 2006
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




La Carbassa

La tardor guarneix els paisatges de groc, vermell, taronja... i també el nostre rebost s’omplirà d’aquests colors. Al bloc d’avui la protagonista és la carbassa.

La carbassa és el fruit de la planta carbassera i pertany a la família de les cucurbitàcies. En trobareu moltes varietats al mercat, de més i menys dolces, de pell més o menys dura i de colors que van del blanc al taronja.

La de violí o cacauet és una de les més consumides, econòmica, dolça, nutritiva i força fàcil de pelar.



El seu component principalment és l’aigua, gairebé amb un 90% del seu pes, seguit de carbohidrats i fibra. És una aliment interessant per saciar, millorar el trànsit intestinal i aportar sabor dolç natural als nostres plats.

També en destaca el seu contingut en carotens i provitamina A que asseguren un bon estat de les mucoses, la visió, els cabells i la pell i són bons antioxidants preventius de patologies cardiovasculars. Font de vitamina C que estimula el sistema immunitari i de minerals com el potassi.

Per consumir-la, té molta versatilitat a la cuina i la podeu trobar tant en plats dolços com salats. Crua, al vapor, bullida, estofada, saltejada o al forn. Ratllada a una amanida, com a xips per picar, en cremes de verdures, en una quiche, en un guisat de llegums, com a salsa per pasta o en batuts i postres.

Per pelar-la podeu usar un pelador comú com el de les patates o bé bullir-la per estovar la pell.

Una recepta senzilla és posar a una safata pel forn carbassa, pastanaga i xirivia pelades i tallades a daus amb una mica d’oli d’oliva verge, llimona exprimida, sal, cúrcuma, pebre i 1 branca de canyella a 180graus, 20min. i serà una bona estratègia pels dies que necessiteu dolç i guarnir els vostres plats principals amb verdura.



Ara que ja sabeu que les carbasses no són només per decorar la casa, aprofiteu per tenir-ne sempre a mà al vostre rebost i donar el toc taronja als vostres plats.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la carbassa al següent enllaç


Laura Crosas Gonzalez
@nutri.salus
Dietista i Nutricionista





Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...