La tardor guarneix els paisatges de groc, vermell, taronja... i també el nostre rebost s’omplirà d’aquests colors. Al bloc d’avui la protagonista és la
carbassa.
La carbassa és el fruit de la planta carbassera i pertany a la família de les cucurbitàcies. En trobareu moltes varietats al mercat, de més i menys dolces, de pell més o menys dura i de colors que van del blanc al taronja.
La de violí o cacauet és una de les més consumides, econòmica, dolça, nutritiva i força fàcil de pelar.
El seu component principalment és l’aigua, gairebé amb un 90% del seu pes, seguit de carbohidrats i fibra. És una aliment interessant per saciar, millorar el trànsit intestinal i aportar sabor dolç natural als nostres plats.
També en destaca el seu contingut en carotens i provitamina A que asseguren un bon estat de les mucoses, la visió, els cabells i la pell i són bons antioxidants preventius de patologies cardiovasculars. Font de vitamina C que estimula el sistema immunitari i de minerals com el potassi.
Per consumir-la, té molta versatilitat a la cuina i la podeu trobar tant en plats dolços com salats. Crua, al vapor, bullida, estofada, saltejada o al forn. Ratllada a una amanida, com a xips per picar, en cremes de verdures, en una quiche, en un guisat de llegums, com a salsa per pasta o en batuts i postres.
Per pelar-la podeu usar un pelador comú com el de les patates o bé bullir-la per estovar la pell.
Una recepta senzilla és posar a una safata pel forn carbassa, pastanaga i xirivia pelades i tallades a daus amb una mica d’oli d’oliva verge, llimona exprimida, sal, cúrcuma, pebre i 1 branca de canyella a 180graus, 20min. i serà una bona estratègia pels dies que necessiteu dolç i guarnir els vostres plats principals amb verdura.
Ara que ja sabeu que les carbasses no són només per decorar la casa, aprofiteu per tenir-ne sempre a mà al vostre rebost i donar el toc taronja als vostres plats.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la carbassa al següent
enllaç
Laura Crosas Gonzalez
@nutri.salus
Dietista i Nutricionista