17 juliol 2024 · 236
autor@
Oidà




La ceba tendra

Quina diferència hi ha entre la ceba tendra i la seca? Quines propietats té la ceba i com la usem a la cuina? Explorem aquesta hortalissa tan versàtil!
 
La ceba tendra és una hortalissa essencial a la cuina mediterrània, destacant per la seva versatilitat i propietats nutricionals. A Catalunya, aquesta varietat de ceba és molt apreciada tant per la seva textura com pel seu sabor suau i dolç. 
 

Quines propietats Nutricionals té?

 
A continuació, destaquem algunes de les seves principals propietats:
 
  • Baixa en calories: Ideal per a dietes baixes en calories, ja que aporta menys de 30 calories per cada 100 grams.
  • Vitamines i minerals: Conté vitamines A, C i del grup B, així com minerals com el potassi, el calci i el fòsfor.
  • Fibra: És una bona font de fibra dietètica, la qual cosa ajuda a millorar el trànsit intestinal i a mantenir la salut digestiva.
  • Antioxidants: Ajuden a protegir el cos contra els danys dels radicals lliures i poden reduir el risc de malalties cròniques.
 


El cultiu de la ceba tendra

A Catalunya, el seu cultiu és una tradició que es manté viva gràcies a les condicions climàtiques i als sòls fèrtils de la regió. Es cultiva especialment en zones com el Baix Llobregat i el Maresme, per la seva rica tradició agrícola. A continuació detallem alguns aspectes del seu cultiu:
 
  • Clima: Necessita un clima temperat amb temperatures moderades. A Catalunya, es pot cultivar durant la primavera i la tardor.
  • Sòl: Prefereix sòls ben drenats, rics en matèria orgànica i amb un pH lleugerament àcid a neutre.
  • Reg: Requereix un reg constant però moderat, evitant l'excés d'aigua per prevenir malalties fúngiques.
  • Plantació i recol·lecció: Es poden plantar a partir de llavors o bulbs petits. La recol·lecció es fa uns 60-90 dies després de la plantació, quan les cebes han assolit una mida adequada però encara són tendres.


Ceba tendra vs. ceba seca

 
La ceba tendra (també coneguda com a ceba verda), té la part inferior blanca i bulbosa que es fon en tiges verdes llargues i primes. La seva textura és suau i cruixent, amb una carn més aquosa. Té un gust més suau i dolç, menys picant que la ceba seca. De pes més lleuger.
 
 La ceba seca, en canvi, ha creat una pell exterior seca i paperosa que pot ser de color groc, blanc o morat. El bulb és rodó o lleugerament aplanat. La seva textura és més ferma i densa. Amb un gust més fort i picant quan es consumeix crua. 

Pel que fa al cultiu, la ceba tendra té un creixement més curt, normalent collida en 60-90 dies. Prefereix un clima més temperat i es cultiva principalemt a la primavera i la tardor. Li cal un reg constant però no excessiu per evitar la podridura.

La ceba seca té un cicle de creixement més llarg, collida després que les fulles es marceixin i el bulb hagi assolit la mida completa. Tolera millor les condicions de sequera i les temperatures més extremes. Necessita menys aigua en les últimes etapes de creixement per assegurar una bona conservació postcollita.
 

Varietats de ceba més habituals

Ceba de Figueres: Aquesta varietat és molt popular a Catalunya. És una ceba de mida mitjana, amb una forma aplanada i un color rosat característic. És coneguda per la seva dolçor i per ser menys picant que altres varietats.
 
Ceba Babosa: És una varietat primerenca, que es planta a l'hivern i es recol·lecta a la primavera. Té una textura suau i un sabor dolç i suau. S'utilitza principalment en amanides i plats frescos.
 
Ceba Blanca de Primavera: També coneguda com a "ceba tendra de primavera", aquesta varietat és de color blanc i té un sabor molt suau. És ideal per a amanides i salses.
 
Ceba Morada de Amposta: Originària del Delta de l’Ebre, aquesta varietat es caracteritza pel seu color morat intens i pel seu sabor lleugerament picant. És molt apreciada en la cuina catalana per la seva versatilitat.
 
Ceba Groga de Girona: Aquesta varietat és coneguda pel seu color groguenc i per la seva dolçor. És molt utilitzada en la cuina per fer sofregits i com a base per a moltes receptes.
 


La ceba i la seva versatilitat a la cuina 

La ceba és un ingredient versàtil que s’utilitza en una gran varietat de plats. A continuació, esmentem alguns dels seus usos més comuns a la cuina catalana i mediterrània:
 
La ceba tendra és ideal per consumir crua en amanides, gràcies a la seva textura cruixent i el seu sabor suau.
És perfecta també per a salses i guarnicions, per afegir frescor i un toc suau i per saltejats. I no ens oblidem de la ceba a la brasa!

La ceba seca s'utilitza especialment per a sofregits i guisats, aprotant profunditat de sabor, en sopes i estofats i com a ceba caramel·litzada, ja que el seu contingut en sucre esdevé una deliciosa dolçor.
 
La ceba seca es pot conservar molt bé, s'emmagatzema durant mesos i d'aquesta manera es pot fer un ús molt més llarg del producte.
 

 
 
Fonts Citades
Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE): Informació sobre les pràctiques de cultiu ecològic a Catalunya.
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya: Informació sobre les varietats de ceba cultivades a Catalunya.
Fundació Alícia: Recursos sobre les propietats nutricionals de les hortalisses i el seu ús a la cuina mediterrània.
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...