La ceba tendra és una hortalissa essencial a la cuina mediterrània, destacant per la seva versatilitat i propietats nutricionals. A Catalunya, aquesta varietat de ceba és molt apreciada tant per la seva textura com pel seu sabor suau i dolç.
A Catalunya, el seu cultiu és una tradició que es manté viva gràcies a les condicions climàtiques i als sòls fèrtils de la regió. Es cultiva especialment en zones com el Baix Llobregat i el Maresme, per la seva rica tradició agrícola. A continuació detallem alguns aspectes del seu cultiu:
-
Clima: Necessita un clima temperat amb temperatures moderades. A Catalunya, es pot cultivar durant la primavera i la tardor.
-
Sòl: Prefereix sòls ben drenats, rics en matèria orgànica i amb un pH lleugerament àcid a neutre.
-
Reg: Requereix un reg constant però moderat, evitant l'excés d'aigua per prevenir malalties fúngiques.
-
Plantació i recol·lecció: Es poden plantar a partir de llavors o bulbs petits. La recol·lecció es fa uns 60-90 dies després de la plantació, quan les cebes han assolit una mida adequada però encara són tendres.
Ceba tendra vs. ceba seca
La ceba tendra (també coneguda com a ceba verda), té la part inferior blanca i bulbosa que es fon en tiges verdes llargues i primes. La seva textura és suau i cruixent, amb una carn més aquosa. Té un gust més suau i dolç, menys picant que la ceba seca. De pes més lleuger.
La ceba seca, en canvi, ha creat una pell exterior seca i paperosa que pot ser de color groc, blanc o morat. El bulb és rodó o lleugerament aplanat. La seva textura és més ferma i densa. Amb un gust més fort i picant quan es consumeix crua.
Pel que fa al cultiu, la ceba tendra té un creixement més curt, normalent collida en 60-90 dies. Prefereix un clima més temperat i es cultiva principalemt a la primavera i la tardor. Li cal un reg constant però no excessiu per evitar la podridura.
La ceba seca té un cicle de creixement més llarg, collida després que les fulles es marceixin i el bulb hagi assolit la mida completa. Tolera millor les condicions de sequera i les temperatures més extremes. Necessita menys aigua en les últimes etapes de creixement per assegurar una bona conservació postcollita.
Varietats de ceba més habituals
Ceba de Figueres: Aquesta varietat és molt popular a Catalunya. És una ceba de mida mitjana, amb una forma aplanada i un color rosat característic. És coneguda per la seva dolçor i per ser menys picant que altres varietats.
Ceba Babosa: És una varietat primerenca, que es planta a l'hivern i es recol·lecta a la primavera. Té una textura suau i un sabor dolç i suau. S'utilitza principalment en amanides i plats frescos.
Ceba Blanca de Primavera: També coneguda com a "ceba tendra de primavera", aquesta varietat és de color blanc i té un sabor molt suau. És ideal per a amanides i salses.
Ceba Morada de Amposta: Originària del Delta de l’Ebre, aquesta varietat es caracteritza pel seu color morat intens i pel seu sabor lleugerament picant. És molt apreciada en la cuina catalana per la seva versatilitat.
Ceba Groga de Girona: Aquesta varietat és coneguda pel seu color groguenc i per la seva dolçor. És molt utilitzada en la cuina per fer sofregits i com a base per a moltes receptes.
La ceba i la seva versatilitat a la cuina
La ceba és un ingredient versàtil que s’utilitza en una gran varietat de plats. A continuació, esmentem alguns dels seus usos més comuns a la cuina catalana i mediterrània:
La ceba tendra és ideal per consumir crua en amanides, gràcies a la seva textura cruixent i el seu sabor suau.
És perfecta també per a salses i guarnicions, per afegir frescor i un toc suau i per saltejats. I no ens oblidem de la ceba a la brasa!
La ceba seca s'utilitza especialment per a sofregits i guisats, aprotant profunditat de sabor, en sopes i estofats i com a ceba caramel·litzada, ja que el seu contingut en sucre esdevé una deliciosa dolçor.
La ceba seca es pot conservar molt bé, s'emmagatzema durant mesos i d'aquesta manera es pot fer un ús molt més llarg del producte.
Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE): Informació sobre les pràctiques de cultiu ecològic a Catalunya.
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya: Informació sobre les varietats de ceba cultivades a Catalunya.
Fundació Alícia: Recursos sobre les propietats nutricionals de les hortalisses i el seu ús a la cuina mediterrània.