La castanya és un fruit sec emblemàtic de la tardor, molt arrelat a la tradició catalana i altres regions d'Europa. Aquest fruit, que prové del castanyer, ha estat consumit des de temps antics com a font principal d'energia, especialment abans que la patata i el blat de moro fossin introduïts a Europa.
El castanyer (Castanea sativa) és originari de les regions mediterrànies i del sud d'Europa. A Catalunya, el seu cultiu es remunta a l'època romana, quan es va estendre la pràctica de recollir i consumir castanyes en llocs com el Montseny o la Garrotxa, on avui encara trobem castanyers centenaris. Antigament, la castanya es considerava un aliment bàsic, especialment en zones rurals, i es feia servir tant per a l'alimentació humana com per a alimentar els animals.
Propietats de la castanya
La castanya destaca pel seu alt valor nutricional. És rica en carbohidrats, fet que la converteix en una bona font d'energia, però també té un baix contingut en greixos en comparació amb altres fruits secs. A més, és rica en fibra, cosa que afavoreix la salut digestiva, i conté vitamines del grup B, minerals com el potassi i el fòsfor, així com antioxidants.
Segons estudis recents, les castanyes tenen propietats antiinflamatòries i podrien ajudar a regular els nivells de colesterol i sucre en sang, sent una opció saludable per a persones amb diabetis .
A Catalunya, la castanya està profundament lligada a la celebració de la Castanyada, una festivitat tradicional que se celebra l'1 de novembre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants. Durant aquesta festa, és costum menjar castanyes torrades, panellets i moniatos. La figura de la castanyera, una dona gran que ven castanyes torrades al carrer, forma part de l'imaginari popular català, i encara avui es poden trobar paradetes de castanyes en moltes ciutats i pobles durant els mesos de tardor.
Us proposem una recepta diferent amb la castanya com a ingredient principal:
Recepta de crema de castanyes
Aquesta crema és suau, nutritiva i perfecta com a entrant o sopar lleuger.
Ingredients:
-
500 g de castanyes fresques o en conserva
-
1 porro (només la part blanca)
-
1 ceba mitjana
-
2 patates petites
-
1 litre de brou de pollastre o vegetal
-
100 ml de nata líquida per cuinar (opcional)
-
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
-
Sal i pebre al gust
-
Fulles de farigola per decorar (opcional)
Instruccions:
Preparació de les castanyes: Si utilitzes castanyes fresques, comença fent un tall en forma de creu a la pell de cadascuna i bull-les en aigua amb sal durant uns 15 minuts. Després, pela-les mentre encara estiguin calentes. Si utilitzes castanyes en conserva, només has de drenar-les.
Pela i pica finament el porro i la ceba. Pela també les patates i talla-les a trossos petits.
En una cassola, escalfa l'oli d'oliva i sofregeix el porro i la ceba a foc mitjà fins que quedin tendres i transparents, uns 10 minuts.
Afegeix les castanyes pelades i les patates a la cassola. Remena tot bé i cobreix amb el brou de pollastre o vegetal.
Deixa que bulli i, després, redueix el foc i cuina a foc lent durant uns 20 minuts, fins que les patates estiguin ben tendres.
Utilitza una batedora de mà o un processador d’aliments per triturar la mescla fins que quedi una crema suau. Si desitges una textura més cremosa, pots afegir la nata líquida en aquest moment i remenar bé.
Afegeix sal i pebre al gust. Si la crema és massa espessa, pots afegir una mica més de brou fins a obtenir la consistència desitjada.
Serveix la crema calenta, decorada amb unes fulles de farigola fresca o un raig d'oli d'oliva per sobre.
Aquesta crema de castanyes és perfecta per començar un àpat de tardor o per gaudir-la sola com a plat principal. La seva combinació de dolçor suau i textura cremosa et farà estimar encara més aquest fruit de temporada. Bon profit!
Referències: