19 juny 2024 · 503
autor@
Oidà




El malbaratament alimentari, què hi podem fer?

Trucs i idees per aprofitar el menjar i evitar el malbaratament alimentari
imatge: ocuc.cat


El malbaratament alimentari és una preocupació creixent a Catalunya. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, es calcula que anualment es malbaraten aproximadament 262.000 tones d'aliments, el que equival a uns 35 kg per persona. Aquestes pèrdues es produeixen al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció i la distribució fins al consum domèstic.
 
Un estudi realitzat pel CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) revela que el 58% del malbaratament es produeix en les llars, seguit pel sector de la restauració amb un 26%, i el comerç i la distribució amb un 16%. Aquests números posen en evidència la necessitat de conscienciar la població i fomentar pràctiques més sostenibles.
 
Adoptar mesures per reduir el malbaratament alimentari no només té un impacte positiu en el medi ambient, sinó que també contribueix a l'economia familiar i a la seguretat alimentària.


El malbaratament alimentari és un problema global que té un impacte significatiu en l'economia, la societat i el medi ambient. Segons la FAO, aproximadament un terç dels aliments produïts per al consum humà es perden o es malbaraten cada any.

A continuació, presentem alguns trucs i idees per ajudar a reduir aquest problema i aprofitar millor els aliments.
 

1. Planifica els àpats i fes una llista de la compra

Una bona planificació dels àpats setmanals pot ajudar a reduir el malbaratament alimentari. Abans d'anar a comprar, revisa el que tens a casa i fes una llista amb els aliments que realment necessites. Això t'ajudarà a evitar compres impulsives i a utilitzar els ingredients que ja tens.
 
 

2. Emmagatzema correctament els aliments

Un emmagatzematge adequat pot prolongar la vida útil dels aliments. Utilitza contenidors hermètics per guardar les restes i etiqueta els aliments amb la data en què els vas guardar. També és important conèixer les condicions òptimes d'emmagatzematge per a cada tipus d'aliment. Per exemple, les fruites i verdures poden durar més temps si es guarden en llocs frescos i secs.
 

3. Cuina només el que necessites

Intenta cuinar la quantitat justa d'aliments que necessites per als teus àpats. Si et sobra menjar, guarda'l per a un altre àpat o congela'l per a més endavant. També pots reutilitzar les sobres en noves receptes, com ara fer croquetes amb restes de carn o verdures.
 

4. Fes servir tot l'aliment

Molts aliments es poden aprofitar en la seva totalitat. Per exemple, les pells de les fruites i verdures es poden utilitzar per fer brous o infusions. Les restes de pa es poden convertir en pa ratllat o crostons per a les sopes i amanides. Ser creatiu a la cuina et permetrà treure el màxim profit de cada aliment .
 

5. Composta els residus orgànics

Si tens un jardí o un hort, considera la possibilitat de compostar els residus orgànics. La compostació és una manera excel·lent de reciclar els aliments que no es poden aprofitar, com ara closques d'ou o restes de cafè. A més, el compost resultant és un excel·lent fertilitzant natural per a les plantes .
 

6. Dona els aliments que no utilitzis

Si tens aliments en bon estat que no creus que puguis utilitzar abans que es facin malbé, considera la possibilitat de donar-los a bancs d'aliments o organitzacions benèfiques. Aquests aliments poden ser d'ajuda per a persones necessitades i evitaràs que es malbaratin .
 

7. Fes una rotació dels aliments

Quan guardis aliments nous, posa els més antics al davant i els més nous al darrere. Això t'ajudarà a utilitzar primer els aliments que tenen una data de caducitat més pròxima i evitarà que es facin malbé .
 

8. Congela els aliments

La congelació és una manera efectiva de conservar els aliments per més temps. Pots congelar molts aliments frescos, com ara fruites, verdures, carns i pa. Només assegura't d'embalar-los adequadament.
 
 
Aprofitar el menjar i evitar el malbaratament alimentari requereix una mica de planificació i creativitat, però els beneficis són enormes. No només estalviaràs diners, sinó que també ajudaràs a reduir el teu impacte ambiental i contribuiràs a una societat més sostenible. Adopta aquests trucs i idees en el teu dia a dia i diferencia't positivament.
 
 
Fonts:
FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations
Agència de Residus de Catalunya
Fundació Alícia
Slow Food
Greenpeace
Banc dels Aliments
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
ONU Medi Ambient
OCUC.CAT


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...