Diu la Trinca que és evident que l'home ve de la patata, que “la patata és el nostre sostén” i la fècula “un gran aliment”. Bromes i doble sentits a part, com tantes altres coses que deia aquest grup de música català, no li faltava raó. La patata és un aliment essencial de la nostra gastronomia. És un producte de gran consum i molt utilitzat en la indústria, i es conrea en grans quantitats i en tots els continents.
Una mica d'història del tubercle
La patata va ser importada a Espanya pels primers exploradors espanyols que van visitar els altiplans de Xile, Perú i Equador a mitjan del segle XVI. Ells van observar que els indígenes dels Andes de l’Amèrica del Sud consumien aquests tubercles i, en poc temps, la patata es va començar a conrear i exportar des de les Illes Canàries a altres parts d'Europa.
Aviat el seu cultiu es va estendre, ja que francesos, italians i anglesos van intuir les excel·lents qualitats nutricionals de la patata i la seva facilitat de cultiu.
El cultiu de la patata a Espanya i a Catalunya
Segons el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la producció de patata del 2021 va ser de 2.141.349 tones, amb una superfície de cultiu de 65.966 hectàrees a Espanya.
La principal destinació de les exportacions espanyoles de la patata és la Unió Europea i destaquen Portugal i França com a principals destinacions. Pel que fa a les importacions, la majoria de les patates que rep l’estat espanyol provenen de França, tot i que també hi ha hagut un increment d’importacions d’Egipte.
Catalunya no és una zona de molta producció de patates. Tot i que la producció és bona, és més limitada en comparació a altres regions com Cartagena o Valladolid.
De totes les patates, les que primer es cullen són les de la zona de l’Ebre i el Baix Camp. Són les primeres a sortir perquè com que estan més al sud és on hi ha més hores de sol. Les darreres són les de la Cerdanya. Entre les unes i les altres donen una disponibilitat regular de patata catalana de juny a desembre.
Les varietats de patata més habituals
Les patates són de la mateixa família que els tomàquets, els pebrots i les albergínies: les Solanàcies.
A l’estat espanyol hi ha unes 30 varietats de patata reconegudes. Ara bé, només hi ha dos territoris on tenen una Indicació Geogràfica Protegida que les empari: les
Patates de Prades, a Tarragona, i les de
Galicia.
La majoria de patates es diferencien pel color de la pell i la polpa, la forma i grandària, i la seva rugositat. En funció del que vulguem cuinar, són recomanables unes varietats o altres. Es podrien agrupar en 3 famílies: vermelles, grogues i blanques.
-
Patates noves o d’estació primerenca: Recollides entre març i juny, abans de la seva completa maduració, són les patates noves. Contenen més aigua i menys midó, ideal per amanida russa, truita, patates fregides o cuites al vapor.
-
Patata d’estació mitjana: Recollides en el moment òptim de maduració: entre juny i finals d’estiu. Són les més versàtils.
-
Patates velles o tardanes: Es recol·lecten durant la tardor, després d’haver estat enterrades durant setmanes. Tenen una pell més dura i es poden emmagatzemar durant mesos. Són ideals per a guisats i rostits.
Aquestes són algunes de les principals varietats de patates:
Monalisa
És la patata més venuda. De la família de les grogues, té una forma regular i serveix per a tot: fregida, al forn...
Kennebec
Spunta
És una patata semi tardana, de forma allargada i sabor suau, excel·lent per fregir. Aquesta és més habitual en els mercats del nord d’Espanya.
Frísia
Amb una pell llisa i clara i una carn pràcticament blanca, es tracta d’una varietat molt popular per la seva producció, adequada per fregir.
Red Pontiac
Vermella per fora i blanca per dintre. De textura farinosa, és perfecta per cocció.
Patates produïdes a Catalunya l’any 2021 segons varietat, hectàrees i producció segons el servei d'Estadística i Preus Agroalimentaris - DACC.
Distingim entre patata extra primerenca, patata primerenca, patata d’estació mitjana i patata tardana. Amb diferència, la que més producció i hectàrees dedicades tenim és la patata d’estació mitjana.
TUBERCLES |
SUPERFÍCIE (ha) |
PRODUCCIÓ TOTAL (t) |
PATATA EXTRA PRIMERENCA |
10 |
200 |
PATATA PRIMERENCA |
74 |
1651 |
PATATA D’ESTACIÓ MITJANA |
879 |
20971 |
PATATA TARDANA |
34 |
822 |
TOTAL |
997 |
23644 |
Dades de consum a Espanya
Segons dades de consum del Ministeri, l’any 2023 vam consumir 634.456 tones de patates, la majoria fresques, però també processades (47.643 tones) i congelades (39.992 tones). Per tercer any consecutiu, es constata una disminució del consum de patata fresca i augmenta el consum de patata congelada.
Curiositats de la patata
La patata va ser un dels aliments que va ajudar a posar fi a les grans fams europees abans de la Revolució Francesa del 1789. El seu nom original que ha quedat en moltes zones es “papa” i prové del quítxua.
En un inici, va utilitzar-se amb finalitats decoratives i només es menjaven les seves flors – molt indigestes, per cert. No va ser fins al segle XVIII quan va començar a menjar-se el tubercle.
Usos i propietats alimentàries
La patata és un aliment de fàcil digestió i que presenta un alt valor nutricional amb una alta aportació d’hidrats de carboni. La quantitat de calories que ens aporta aquest tubercle per 100 g de part comestible és de 72-82 kcal. És un aliment molt ric en potassi, minerals i vitamina C.
Una ració de 300 g de patates aporta el 7% de les necessitats de fibra, el 65% de potassi i altres minerals com el magnesi.
Pel que fa a la seva conservació, és recomanable guardar les patates en un lloc fosc per evitar que es tornin verdes i amargues.
Segons si són velles o primerenques, les patates aguantaran més o menys. En general, les patates noves són més susceptibles a podrir-se. Així que si les agafes noves et recomanem comprar només les que hagis de gastar aviat.
Com has pogut veure, bullides, fregides o rostides, les patates són un aliment bàsic i molt versàtil que continua sent un pilar fonamental de la nostra dieta.