17 gener 2022 · 3745
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ELS ESPINACS

Espinacs
Espinacs

Sglens Maresme: Empresa familiar dedicada al cultiu d,horta. Ca l'Esgleas.



Els espinacs són un vegetal de fulla verda popularment conegut gràcies a Popeye, un personatge de tires còmiques i dibuixos animats. Malgrat el públic va relacionar la força que obtenia aquest al menjar espinacs al seu contingut en ferro, nutricionalment no destaca molt en aquest mineral. En canvi, és molt interessant per aportar altres beneficis a l’organisme.

L’espinac (Spinacia Oleracea) és una planta herbàcia que tot i trobar-la al mercat tot l’any, la collita més abundant és als mesos d’hivern. Ja ho diu la dita “raves i espinacs, pel setembre sembrats”. Tot i ser conreada des de fa més de dos mil·lennis a Àsia, a Espanya va ser introduïda pels àrabs. Més del 90% del seu pes és aigua i també en conté força fibra, interessant per millorar el trànsit intestinal i regular els nivells de colesterol en sang. La vitamina més destacable és la A, essencial pel bon funcionament de la vista i el sistema immunològic, i el bon estat de les mucoses, la pell, els cabells i els ossos. També aporta vitamina C, de fet, un plat de 200gr d’espinacs pot contenir aproximadament la mateixa quantitat que la d’una taronja, ara bé, cal no coure’ls massa per no perdre aquesta vitamina a l’aigua. És rica en vitamines del grup B, com l’àcid fòlic, i en vitamina K que regula la coagulació sanguínia, aquells que preneu anticoagulants orals heu d’anar amb compte o ser assessorats per un dietista nutricionista titulat.

Pel que fa als minerals, si que és cert que conté ferro, però a més de no ser de les hortalisses amb més quantitat, són rics en oxalats que dificulten la seva absorció i poden provocar càlculs renals a aquelles persones que en són propenses. En canvi, és interessant per a persones hipertenses pel seu baix aport de sodi i alt en potassi. No es recomana el consum d’espinacs en nens menors d’1 any per contenir nitrats, i d’1 a 3 anys només com a guarnició. 
 
Es  poden consumir els espinacs crus o cuits. En cru cal rentar-los bé i tallar-los petits o usar la baby que són les fulles recol·lectades abans i més tendres, sucoses i fresques. A mi m’agrada l’amanida d’espinacs, amb pera, parmesà i vinagreta. Si els feu cuits, poden ser l’ingredient principal del plat o un acompanyament d’arrossos, pastes, llegums o proteïna animal. La recepta estrella són els espinacs a la catalana amb panses i pinyons, però també poden ser el farcit de truites, mandonguilles, quiche o coques de recapte.
 
Tant si us agraden frescos com saltejats al wok, al vapor, escaldats o amb crema, no oblideu de donar el toc verd amb els espinacs als vostres plats d’hivern.




Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva