27 novembre 2024 · 225
autor@
Oidà




Cúrcuma: L'or de les espècies amb múltiples propietats

La cúrcuma és una espècia originària del sud d'Àsia, especialment de l'Índia, on s'ha utilitzat durant milers d'anys tant a la cuina com en la medicina tradicional ayurvèdica. Aquesta planta, de la família del gingebre, produeix un rizoma que, un cop assecat i triturat, es converteix en la pols de cúrcuma que coneixem. El seu color daurat intens i les seves propietats li han valgut el sobrenom de "l'or de les espècies".
 

Propietats medicinals

La cúrcuma és reconeguda per les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants i antimicrobianes. El component actiu més conegut de la cúrcuma és la curcumina, un compost bioactiu que ha demostrat tenir efectes beneficiosos en la prevenció i el tractament de diverses malalties cròniques.
 
  • Anti-inflamatori natural: La cúrcuma s’ha utilitzat tradicionalment per alleujar el dolor i la inflamació associats a l'artritis i altres afeccions inflamatòries.
  • Antioxidant potent: Els seus compostos antioxidants ajuden a combatre els radicals lliures, prevenint el dany cel·lular i retardant l'envelliment.
  • Beneficis digestius: Millora la digestió i contribueix a reduir problemes digestius com les flatulències i les digestions pesades.
  • Salut cardiovascular: Diversos estudis suggereixen que la curcumina pot ajudar a reduir els nivells de colesterol i a prevenir malalties del cor.

El seu ús a la cuina

A la cuina, la cúrcuma s’utilitza principalment per donar color i sabor als plats, sobretot a la cuina índia, però també a moltes altres gastronomies asiàtiques i, cada vegada més, en la cuina occidental. Es pot afegir a arrossos, guisats, sopes, o fins i tot a batuts i infusions.
 
 

Algunes idees a la cuina

Llet Daurada amb Cúrcuma

Ingredients:
  • 1 tassa de llet (pot ser de vaca o una alternativa vegetal com llet d'ametlles o de coco)
  • 1 culleradeta de cúrcuma en pols
  • ½ culleradeta de canyella en pols
  • 1 pessic de pebre negre (ajuda a l'absorció de la curcumina)
  • 1 culleradeta de mel o xarop d’auró per endolcir
  • 1 tros petit de gingebre ratllat (opcional)
Elaboració:
 
  • Escalfa la llet en un cassó a foc mig, però sense que bulli.
  • Afegeix la cúrcuma, la canyella, el pebre negre i el gingebre, si el fas servir. Remena bé per combinar tots els ingredients.
  • Deixa que la barreja es calenti durant uns minuts sense deixar de remenar, perquè les espècies s’integrin bé amb la llet.
  • Retira del foc, afegeix la mel o el xarop d’auró i serveix la beguda ben calenta.


Pasta amb cúrcuma i verdures saltejades

Ingredients (per a 4 persones):
  • 400 g de pasta (espaguetis, macarrons o la teva preferida)
  • 1 culleradeta de cúrcuma en pols
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 1 ceba mitjana, picada fina
  • 2 grans d’all, picats
  • 1 pebrot vermell, tallat a tires
  • 1 carbassó, tallat a daus
  • 100 g de bolets frescos (xampinyons o shiitake), laminats
  • 200 ml de nata líquida (opcional, pots substituir per llet de coco per a una versió vegana)
  • Sal i pebre al gust
  • Julivert fresc, picat, per decorar
  • Formatge parmesà ratllat (opcional)

Elaboració:
 
Bull una olla gran amb aigua i afegeix-hi una mica de sal. Cou la pasta segons les instruccions del paquet fins que estigui al punt (al dente). Escorre-la i reserva una mica de l'aigua de cocció.
 
En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mitjà. Sofregeix la ceba i l’all durant uns 3 minuts, fins que estiguin daurats i aromàtics.
Afegeix el pebrot vermell, el carbassó i els bolets. Salteja-ho tot junt durant uns 5-7 minuts, fins que les verdures estiguin tendres però amb una mica de textura.
 
Baixa una mica el foc i afegeix la cúrcuma en pols. Barreja bé perquè es distribueixi uniformement entre les verdures.
Incorporar la nata líquida (opcional): Si fas servir nata o llet de coco, afegeix-la ara i remena fins que quedi una salsa suau. Deixa coure a foc lent uns 3 minuts. Si prefereixes una recepta més lleugera, salta aquest pas.
 
Afegeix la pasta escorreguda a la paella amb les verdures i barreja bé perquè s'impregni del sabor de la cúrcuma i les verdures.
Si cal, afegeix una mica de l’aigua de cocció reservada per donar més cremositat.
 
Reparteix la pasta als plats, decora amb julivert picat i, si t’agrada, una mica de parmesà ratllat.
 



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...