05 abril 2023 · 506
autor@
Laura Solans




Com conservar els aliments i combatre el malbaratament?

Sabies que una poma podrida pot fer malbé tot el fruiter?

Doncs sí, la poma, quan es deteriora emet un gas anomenat etilè que fa que altres fruites madurin més ràpidament. També passa amb altres fruites com el plàtan o l’alvocat.
 
I és que, a més de controlar la data de caducitat i la data de consum preferent, per conservar bé els aliments també hem de tenir en compte la seva col·locació a la nevera i la temperatura, dos aspectes que condicionen el malbaratament alimentari.
 
Parlem sobre què és el malbaratament, el seu impacte ambiental i quina és la millor manera de conservar els aliments per reduir-lo.
 

Què és el malbaratament alimentari?

Segons el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, no hi ha una definició oficial i consensuada sobre el malbaratament alimentari.
 
Tot i això, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) aborda aquest terme des de la seguretat alimentària i defineix el malbaratament alimentari com aquells aliments destinats al consum humà que són rebutjats o utilitzats d’una altra manera al llarg de les cadenes de subministrament.
 

Com ens afecta el malbaratament alimentari?

El malbaratament és una realitat i no cal mirar massa lluny de casa. Les dades parlen per si mateixes:
  • Cada any, es malbaraten 262.471 tones d’aliments a Catalunya.
  • De mitja, cada persona llença 35 kg de menjar.
Per tal de reduir aquestes xifres i fomentar l’aprofitament del menjar, la Generalitat de Catalunya va aprovar la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
 
D’altra banda, cada aliment porta implícit un cicle de producció en què es consumeix temps, esforç, energia, aigua, transport, envasos... en definitiva, un conjunt de recursos que possibilita que el tinguem a taula. Malbaratant els aliments, malbaratem aquests recursos.
 
Sabies que amb la reducció d’un 25% de les pèrdues alimentàries n’hi hauria prou per posar fi a la malnutrició de tot el planeta?
 
Les administracions, les empreses productores i distribuïdores d’aliments, el sector de la restauració i l’hostaleria, així com nosaltres com a consumidors, hi tenim molt a fer.
 

4 consells clau per a conservar els aliments 

El 53% de tot el malbaratament alimentari es produeix a les llars. Com reduir-lo?
 
Si en un altre article vam parlar sobre 8 idees per evitar el malbaratament alimentari, en aquest veurem com la manera de conservar els aliments és clau per reduir la quantitat de menjar que es fa malbé. Segueix aquests consells:
 
 
  • 1. A la nevera: cada aliment on toca
Saps que no tots els aliments necessiten la mateixa temperatura?
 
Per aquest motiu, organitzar correctament els aliments dins de la nevera farà que es conservin més temps i mantinguin les seves propietats.
 
Per exemple, les fruites i les hortalisses s’han de guardar als calaixos perquè així no reben el fred tan directe i estan més protegits; la carn o el peix al prestatge inferior perquè és la zona més freda; i els iogurts, el formatge i els aliments cuinats, entre altres, als prestatges superiors perquè són menys freds.
 
A més, es recomana ordenar els aliments per data de caducitat o consum preferent: col·loca davant els aliments que caduquin abans. 

 
Et pot interessar: Data de caducitat vs. Data de consum preferent: En què es diferencien?
 
 
  • 2. Els envasos dels aliments: el material importa
Segur que has escoltat mil vegades que no has d’escalfar el tàper de plàstic al microones perquè pot desprendre partícules tòxiques.
 
Doncs bé, és cert.
 
L’envàs on guardem els aliments influeix enla seva conservació. Es recomana utilitzar recipients de vidre perquè no s’impregnen d’olors ni sabors i conserven millor les propietats del menjar.
 
A la nevera, per exemple, els productes en llauna, un cop oberta, s’han de traspassar a un pot de vidre. La llauna amb el fred es rovella i pot contaminar el producte.
 
  • 3. Els tàpers i les sobres: sempre en fred
La feina i els canvis d’horari afecten la nostra alimentació i, sovint, ens obliguen a menjar de tàper o de sobres del dia anterior. Com podem garantir la correcta conservació dels aliments ja cuinats?
La clau és conservar-los en fred i sempre en envasos tancats per evitar la proliferació de bacteris. En cas de no ingerir els aliments després de 3 o 4 dies d’haver-los cuinat, pots congelar-los per evitar que es facin malbé.
 
  • 4. El congelador: el gran salvavides
Parlant de congelar… Què has de tenir en compte quan congeles menjar?
  • És important mantenir la temperatura del congelador a −18 ºC.
  • Es recomana embolicar bé els aliments, diferenciar-los amb alguna identificació i marcar la data de congelació.
  • Mai tornis a congelar aliments que ja has descongelat prèviament.
 

La cuina d’aprofitament, un imprescindible contra el malbaratament

La cuina d’aprofitament és aquella que aprofita les sobres d'un plat o un aliment que estigui a punt de caducar per a crear una nova recepta i evitar el  malbaratament alimentari.
 
Economitza al màxim els ingredients, ja que amb els mateixos aliments pots preparar diverses receptes, i és respectuosa amb el medi ambient perquè evita la sobreproducció d'aliments i redueix la contaminació.
 
Si la cuina no és el teu fort, existeixen aplicacions mòbils molt útils per elaborar receptes d’aprofitament. Una d’elles és Ekilu, que et recomana receptes que pots elaborar amb els ingredients que tens a la nevera.
 
D’altra banda, també hi ha llibres de cuina amb idees de receptes i consells per apostar per una alimentació i una cuina més sostenible. Alguns d’ells són:
 
  • Alimentació sostenible, de Tom Hunt. Trobaràs cuina vegetariana i receptes per a combatre el malbaratament alimentari.
  • La cuina sostenible, d’Ada Parellada. Dona idees i consells per gaudir de la cuina tradicional i per no llençar res.
  • Receptes al rescat, de Marina Montenegro i Ada Parellada. Un llibre de receptes on els infants poden aprendre a cuinar i prendre consciència de la petjada ecològica que produïm a la cuina.
 
Sens dubte, aquests llibres són una bona font d’inspiració per cuinar a la vegada que cuidem el planeta. Te n’has llegit algun?
 
 
BIBLIOGRAFIA
Malbaratament alimentari
Treballem per l’aprofitament dels aliments
¿Qué impacto ambiental tiene el desperdicio de alimentos?
¿Cómo almacenar los alimentos para que no se pongan malos?
Consells per emmagatzemar correctament els aliments a la nevera
La gran importancia de la cocina de aprovechamiento
¿Tuppers de vidrio o tuppers de plástico?
¿Se puede meter comida caliente directamente en la nevera?
15 consejos breves para reducir el desperdicio de alimentos y convertirse en héroe del sector alimentario
13 llibres imprescindibles sobre alimentació sostenible
10 llibres d’alimentació saludable que val molt la pena regalar
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...