12 juny 2024 · 632
autor@
Nadine Campos




Azuki: la mongeta japonesa

Desconegudes fins fa pocs anys, les mongetes azuki són cada vegada més conegudes i apreciades pels comensals occidentals. Si encara no les heu tastat, us expliquem les seves propietats i beneficis i com cuinar-les.

Què és l’azuki?
 

L'azuki és una mongeta originària de la Xina, on segons sembla, es conrea des de fa cinc mil anys i des d'on es va estendre a altres països com Corea i Japó. En aquest últim país és el llegum més consumit, només darrere de la soia. De fet, el nom d'azuki prové de l'idioma japonès i significa "petita llavor". 
 
L'azuki també es coneix com a adzuki i com soia vermella. El seu nom científic és Vigna angularis. És una lleguminosa de mida similar a la soia i de color vermellós. La forma és arrodonida, té aroma semblant a les nous i el seu sabor és dolç.
 

Propietats i informació nutricional de l’azuki

L'azuki és un aliment ric en proteïnes, fibra i minerals, com potassi, fòsfor, magnesi, ferro, manganès, calci i zinc. Aporta a la dieta vitamines del grup B i àcid fòlic i és baix en greixos.
 
T’expliquem les seves principals propietats:
  • L'azuki no conté gluten, i per això està indicat per dietes celíaques. 
  • El seu contingut en isoflavones, fitoestrògens que intervenen en la regulació hormonal, ajuda a reduir el nivell de colesterol i té propietats depuratives, preventives del càncer i protectores contra l'osteoporosi.                                 
  • La seva riquesa en fibra facilita el procés digestiu i el desenvolupament de la flora bacteriana, afavorint el correcte trànsit intestinal.

Beneficis de l’azuki

La composició nutricional i les propietats de l'azuki proporcionen diversos efectes beneficiosos per l'organisme humà:
 
  • Té un efecte tonificant sobre els ronyons i les vies urinàries, estimulant el seu funcionament i l'eliminació de toxines. És, per tant, diürètic i desintoxicant.
  • Redueix el risc de malalties cardiovasculars i protegeix el sistema nerviós. Les seves proteïnes són d'alta qualitat biològica i contenen tots els aminoàcids essencials. Un d'ells, la metionina, genera un efecte relaxant i, per això, el consum d'azuki es recomana en situacions de fatiga i estrès.
  • Justament per contenir tots els aminoàcids essencials és beneficiosa pels nens: l'aminoàcid histidina és fonamental pel creixement i desenvolupament, per la producció de cèl·lules sanguínies i pel manteniment de les cèl·lules del sistema nerviós. Un altre aminoàcid, la lisina també és important per mantenir el creixement normal i el benestar general dels nadons i nens petits.
  • Ben cuinat, l'azuki afavoreix la bona digestió i, pel seu contingut en fibra, disminueix la permeabilitat intestinal.
  • Com tots els llegums, els seus hidrats de carboni són d'absorció lenta i ajuda a regular la taxa de sucre a la sang. El seu consum és recomanable pels diabètics.


L’azuki a la Medicina Tradicional Xinesa

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) considera els aliments com a medicinals segons les seves propietats. En el cas de l'azuki, el seu consum està associat al bon funcionament dels ronyons, les glàndules suprarenals, la bufeta i l'aparell reproductor.
 
La MTX classifica els aliments com yin (refreden i hidraten, però consumits en excés debiliten), yang (aporten calor i activen, malgrat que, en excés, generen tensió interna) o neutres.
 
 L'azuki és un aliment neutre i se li reconeixen les següents qualitats:
 
  • Preserva l'energia vital
  • Tonifica la sang i els líquids orgànics
  • Controla el sucre a la sang i aporta estabilitat emocional
  • Contribueix a una bona salut reproductora
  • Regula la pressió sanguínia
  • Elimina la retenció de líquids i els edemes
  • Regula els greixos i manté nets els òrgans
Moltes de les virtuts que la MTX atribueix al consum habitual de l'azuki també són demostrades des del punt de vista occidental de la salut, segons la composició nutricional d'aquest aliment. 




 

Com fer servir l’azuki a la cuina

Com altres llegums, l'azuki s'ha de cuinar bé per evitar que produeixin gasos i flatulències. A més, l'addició d'espècies com el comí o el gingebre afavoreixen la seva digestió. 
 
Abans d'utilitzar les mongetes azuki, cal deixar-les en remull la nit anterior, entre vuit i dotze hores. S'aconsella afegir a l'aigua una tira d'alga kombu per ajudar a estovar-les. L'endemà s'escorren i es llença l'aigua del remull. 
 
En una olla posem les mongetes i la tira d'alga kombu, afegint tres tasses d'aigua per cada tassa de mongetes. Portem a ebullició, baixem el foc i tapem l'olla, deixant cuinar entre quaranta-cinc minuts i una hora i mitja, en funció de les hores de remull i de la duresa de l'aigua. És millor no afegir sal fins al final de la cocció per facilitar que s'estovin.
 
Si es bull en una olla a pressió, el temps es redueix a uns vint minuts. En aquest cas, és important afegir aigua de sobres, ja que les mongetes azuki s'inflen i absorbeixen l'aigua a mesura que es couen. Un cop cuites, s'escorren i es fan servir en la preparació escollida.
 
Podem preparar estofats, purés, guisats, hamburgueses vegetals o hummus d'azuki, entre molts altres plats.
 
 Al Japó, les mongetes azuki són molt emprades en la rebosteria. S'elabora melmelada d'azuki, que és el farcit dels pastissets anomenats dorayaki.
 
A la Xina és costum servir-les als casaments acompanyades d'arròs, ja que aquesta barreja simbolitza felicitat i bona salut per a la parella de nuvis. També és l'ingredient amb què s'elabora una pasta anomenada anko amb la que es preparen els pastissos de lluna, uns dolços típics de la Festa de Mitja Tardor.




 

Recepta de melmelada d’azuki

Ingredients:
  • 125 grams de mongetes azuki
  • 500 ml d'aigua
  • 2 grams de sal
  • 100 grams de sucre
Elaboració:
 
Deixem remullar les mongetes la nit anterior. L'endemà, les bullim en aigua abundant durant deu minuts. Escorrim i les tornem a l'olla, cobrint-les d'aigua. Tapem i coem a foc molt baix durant una hora. Destapem, escorrem l'excés d'aigua i afegim el sucre. Barregem bé.
 
Continuem cuinant a foc mitjà-baix i amb l'olla destapada. Remenem sovint fins que quedi molt poc líquid i obtinguem una pasta espessa. Si cal, afegim més sucre i, tot seguit, triturem amb la batedora.

 

Recepta de guisat de mongetes azuki i carbassa

Ingredients:
  • 250 grams de mongetes azuki.
  • 2 cebes mitjanes.
  • Carabassa en daus.
  • 1 cullerada de salsa de soia.
  • 2 cullerades d'oli de sèsam.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Sal.
  • Julivert picat.
Elaboració:
 
Un cop cuites les mongetes azuki tal com hem explicat, procedim a preparar la recepta.
 
Saltegem la ceba amb oli d'oliva fins que estigui una mica daurada. Afegim la carabassa i la coem amb la tapa posada i a foc lent. Podem agregar un fons d'aigua per evitar que s'enganxi. Incorporem les mongetes azuki i una mica més d'aigua. Continuem coent a foc lent uns cinc minuts i condimentem amb la salsa de soia i julivert picat i ho amanim amb l'oli de sèsam.

 
Què us sembla? Us ve de gust tastar les mongetes azuki? Podeu trobar-les en diversos establiments com comerços especialitzats i herbolaris.
 


Fonts consultades: 
 
https://etselquemenges.cat/rebost/les-mongetes-azuki
https://etselquemenges.cat/receptes/cuinera-montse-vallory/guisat-dazuki-amb-carbassa
https://nutresalut.cat/2016/11/azukis-llegum-originari-dorient/
https://www.rosatugores.com/azukis-que-son/
https://www.directoalpaladar.com/postres/anko-o-pasta-dulce-de-judias-rojas-azuki-receta-tradicional-japonesa-para-postres
https://www.vegaffinity.com/comunidad/alimento/azuki-beneficios-informacion-nutricional--f404
https://laroussecocina.mx/palabra/azuki/
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...