Els ingredients de temporada són el secret per gaudir d'una cuina saborosa, saludable i sostenible. Comprar fruites, verdures i altres productes del temps no només garanteix que consumim aliments més frescos i saborosos, sinó que també ajuda a reduir l'impacte ambiental i a donar suport als productors locals.
Apostar pels ingredients de temporada és també una forma de connectar amb la nostra terra i les nostres tradicions.
L'hivern és una època que ens porta aliments rics en nutrients, ideals per enfortir el sistema immunitari i afrontar el fred. A Catalunya, aquesta estació destaca per les cols, els calçots, els espinacs, les carxofes, els moniatos i els bolets, juntament amb cítrics com les taronges, mandarines i llimones, que aporten una dosi essencial de vitamina C. També trobem fruits secs com les nous i les avellanes, i carns com la vedella i el porc, protagonistes de molts plats tradicionals.
Cuinar amb aliments de temporada no només ens garanteix aliments més frescos i saborosos, sinó que també és una opció més econòmica i sostenible, ja que redueix la petjada ecològica associada al transport i l’emmagatzematge.
Els millors aliments d'hivern són les verdures d’arrel i fulla verda (com la col i els espinacs) per la seva riquesa en vitamines i minerals, i els cítrics, que reforcen les defenses naturals del cos. A més, productes com els moniatos i els bolets aporten energia i sabor, convertint-se en ingredients versàtils per a plats reconfortants.
Cuinar amb aliments que pertoquen per a cada època de l'any no només és beneficiós per al nostre cos, sinó que ens connecta amb la terra i amb la tradició culinària del nostre territori.
A continuació, us proposem algunes receptes senzilles per aprofitar els millors ingredients de cada estació, inspirades en la cuina catalana i tradicional i adaptades a la vida moderna.
Trinxat de la Cerdanya
Ingredients:
-
500 g de col d’hivern
-
300 g de patates
-
150 g de cansalada
-
Oli d’oliva verge extra
-
Sal i pebre
Preparació:
Pela les patates i talla-les a trossos, i fes el mateix amb la col.
Bull les patates i la col fins que estiguin ben tendres.
Daura la cansalada en una paella fins que quedi cruixent.
Escorre les verdures, aixafa-les lleugerament i barreja-les amb la cansalada.
Cuina-ho uns minuts més a la paella per donar-li un toc daurat.
Crema de carxofes i porros
Ingredients:
-
6 carxofes
-
2 porros
-
1 patata gran
-
750 ml de brou de verdures
-
Oli d’oliva verge extra
-
Sal i pebre
Preparació:
Pela les carxofes fins arribar al cor i talla-les a làmines. Reserva unes quantes per decorar.
Neteja els porros i talla’ls a rodanxes fines.
En una olla amb oli, sofregeix els porros i les carxofes fins que s’estovin.
Afegeix la patata tallada a daus i el brou de verdures. Deixa-ho coure uns 20 minuts.
Tritura-ho fins a obtenir una crema fina. Decora amb làmines de carxofa fregides.
Escudella i carn d’olla
Ingredients:
-
200 g de cigrons cuits
-
1 tros de col d’hivern
-
2 patates
-
2 pastanagues
-
1 pilota de carn picada
-
Ossos i carns (vedella, pollastre i porc)
-
1 litre de brou de carn
Preparació:
En una olla gran, posa a bullir les carns amb el brou. Deixa-ho coure a foc lent unes 2 hores.
Afegeix els cigrons, la col, les patates i les pastanagues tallades a trossos.
Forma la pilota amb la carn picada i afegeix-la a l’olla. Cou-ho tot uns 30 minuts més.
Serveix primer la sopa amb fideus petits i després la carn i les verdures.
Mongetes amb botifarra
Ingredients:
-
400 g de mongetes seques (mongetes del ganxet, preferiblement)
-
4 botifarres fresques
-
2 grans d'all
-
Oli d’oliva verge extra
-
Sal i pebre
-
Julivert fresc (opcional)
Preparació:
Posa les mongetes en remull la nit anterior.
L'endemà, bull-les en una olla amb aigua i una mica de sal fins que quedin tendres (1-2 hores aproximadament). Escorre-les i reserva-les.
Punxa lleugerament les botifarres amb una forquilla i cuina-les en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva fins que estiguin ben daurades i fetes per dins. Reserva-les.
En la mateixa paella, afegeix els grans d’all picats i sofregeix-los uns minuts. Tot seguit, incorpora les mongetes i salta-les amb l’all. Condimenta amb sal, pebre i un toc de julivert fresc.
Serveix les mongetes amb les botifarres al costat.