29 gener 2025 · 130
autor@
Oidà




Receptes senzilles amb ingredients de temporada d'hivern

Els ingredients de temporada són el secret per gaudir d'una cuina saborosa, saludable i sostenible. Comprar fruites, verdures i altres productes del temps no només garanteix que consumim aliments més frescos i saborosos, sinó que també ajuda a reduir l'impacte ambiental i a donar suport als productors locals. Apostar pels ingredients de temporada és també una forma de connectar amb la nostra terra i les nostres tradicions.
L'hivern és una època que ens porta aliments rics en nutrients, ideals per enfortir el sistema immunitari i afrontar el fred. A Catalunya, aquesta estació destaca per les cols, els calçots, els espinacs, les carxofes, els moniatos i els bolets, juntament amb cítrics com les taronges, mandarines i llimones, que aporten una dosi essencial de vitamina C. També trobem fruits secs com les nous i les avellanes, i carns com la vedella i el porc, protagonistes de molts plats tradicionals.
 
Cuinar amb aliments de temporada no només ens garanteix aliments més frescos i saborosos, sinó que també és una opció més econòmica i sostenible, ja que redueix la petjada ecològica associada al transport i l’emmagatzematge.
 
Els millors aliments d'hivern són les verdures d’arrel i fulla verda (com la col i els espinacs) per la seva riquesa en vitamines i minerals, i els cítrics, que reforcen les defenses naturals del cos. A més, productes com els moniatos i els bolets aporten energia i sabor, convertint-se en ingredients versàtils per a plats reconfortants.
 
Cuinar amb aliments que pertoquen per a cada època de l'any no només és beneficiós per al nostre cos, sinó que ens connecta amb la terra i amb la tradició culinària del nostre territori.


A continuació, us proposem algunes receptes senzilles per aprofitar els millors ingredients de cada estació, inspirades en la cuina catalana i tradicional i adaptades a la vida moderna.
 
 
 

Trinxat de la Cerdanya

Ingredients:

  • 500 g de col d’hivern
  • 300 g de patates
  • 150 g de cansalada
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Preparació:

Pela les patates i talla-les a trossos, i fes el mateix amb la col.
Bull les patates i la col fins que estiguin ben tendres.
Daura la cansalada en una paella fins que quedi cruixent.
Escorre les verdures, aixafa-les lleugerament i barreja-les amb la cansalada.
Cuina-ho uns minuts més a la paella per donar-li un toc daurat.

 

Crema de carxofes i porros

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 2 porros
  • 1 patata gran
  • 750 ml de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Preparació:

Pela les carxofes fins arribar al cor i talla-les a làmines. Reserva unes quantes per decorar.
Neteja els porros i talla’ls a rodanxes fines.
En una olla amb oli, sofregeix els porros i les carxofes fins que s’estovin.
Afegeix la patata tallada a daus i el brou de verdures. Deixa-ho coure uns 20 minuts.
Tritura-ho fins a obtenir una crema fina. Decora amb làmines de carxofa fregides.



Escudella i carn d’olla

Ingredients:

  • 200 g de cigrons cuits
  • 1 tros de col d’hivern
  • 2 patates
  • 2 pastanagues
  • 1 pilota de carn picada
  • Ossos i carns (vedella, pollastre i porc)
  • 1 litre de brou de carn


Preparació:

En una olla gran, posa a bullir les carns amb el brou. Deixa-ho coure a foc lent unes 2 hores.
Afegeix els cigrons, la col, les patates i les pastanagues tallades a trossos.
Forma la pilota amb la carn picada i afegeix-la a l’olla. Cou-ho tot uns 30 minuts més.
Serveix primer la sopa amb fideus petits i després la carn i les verdures.

 

Mongetes amb botifarra

Ingredients:

  • 400 g de mongetes seques (mongetes del ganxet, preferiblement)
  • 4 botifarres fresques
  • 2 grans d'all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Julivert fresc (opcional)


Preparació:

Posa les mongetes en remull la nit anterior.
L'endemà, bull-les en una olla amb aigua i una mica de sal fins que quedin tendres (1-2 hores aproximadament). Escorre-les i reserva-les.
Punxa lleugerament les botifarres amb una forquilla i cuina-les en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva fins que estiguin ben daurades i fetes per dins. Reserva-les.
En la mateixa paella, afegeix els grans d’all picats i sofregeix-los uns minuts. Tot seguit, incorpora les mongetes i salta-les amb l’all. Condimenta amb sal, pebre i un toc de julivert fresc.
Serveix les mongetes amb les botifarres al costat.



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli bio coco 250ml
Oli bio coco 250ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...