19 juny 2024 · 430
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Què són les malalties autoimmunes i com t'afecten?

Avui t'explicaré de manera clara i directa què són les malalties autoimmunes: causes, símptomes, exemples, diagnòstic i molt més. Som-hi!

Causes

En termes simples, les cèl·lules de defensa del nostre cos estan dissenyades per protegir-nos de les amenaces com ara bacteris, virus i toxines.
 
En les malalties autoimmunes, aquestes cèl·lules confonen sa amb dany, atacant teixits normals.
 
Tot i que la causa exacta segueix sent desconeguda, es creu que microorganismes o certs medicaments podrien desencadenar canvis confusos en el sistema immunològic, afectant especialment aquells amb predisposició genètica.
 

Exemples de malalties autoimmunes

Malaltia d'Addison.
Celiaquia.
Dermatomiositis.
Malaltia de Graves.
Tiroiditis de Hashimoto.
Malaltia intestinal inflamatòria: malaltia de Crohn, colitis ulcerosa.
Esclerosi múltiple.
Miastènia greu.
Anèmia perniciosa.
Artritis reactiva.
Artritis reumatoide.
Síndrome de Sjögren.
Lupus eritematós sistèmic (lupus).
Diabetis tipus I.
 

Impacte en el cos

Les malalties autoimmunes poden provocar destrucció de teixits, creixement anormal d'un òrgan, canvis en la funció d'un òrgan o afectar un o diversos tipus d'òrgans i teixits.
 
Entre les àrees comunament afectades es troben els vasos sanguinis, els teixits connectius, les glàndules endocrines com la tiroide o el pàncrees, les articulacions, els músculs, els glòbuls vermells i la pell.
 
A més, una persona pot tenir més d'una malaltia autoimmune al mateix temps.
 

Símptomes

Els símptomes varien segons el tipus i la localització de la resposta immunològica defectuosa.
 
Fatiga, febre, malestar general, dolor a les articulacions i erupcions cutànies són símptomes comuns.
 

Diagnòstic i Tractament

Els professionals de la salut realitzen exàmens físics i proves, com ara la dels anticossos antinuclears (ANA), per diagnosticar les malalties autoimmunes.
 
El tractament té com a objectius controlar el procés autoimmune, mantenir la capacitat del cos per combatre malalties i reduir els símptomes.
 
Poden incloure suplements, transfusions de sang, teràpia física i medicaments immunosupressors.
 

Perspectives

El pronòstic varia segons la malaltia, però moltes malalties autoimmunes són cròniques i requereixen tractament continu. Els símptomes poden aparèixer i desaparèixer. Els episodis d'empitjorament es coneixen com a «brots».
 

Possibles complicacions i quan consultar a un professional mèdic

Les complicacions depenen de la malaltia i poden incloure efectes secundaris greus de medicaments immunosupressors, com ara un major risc d'infeccions. És crucial contactar un professional de la salut si es desenvolupen símptomes d'una malaltia autoimmune.
 

Prevenció

Actualment, no es coneix una forma de prevenir la majoria de les malalties autoimmunes.
 
Entendre les malalties autoimmunes és fonamental per a aquells que podrien veure's afectats. Si experimentes símptomes preocupants, no dubtis a buscar atenció mèdica per a un diagnòstic i tractament adequats.
 
 
Fonts consultades
Medline Plus. Autoimmune Disorders.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...