30 abril 2024 · 495
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




PATOLOGIES AUTOIMMUNES

Malalties força comunes com la celiaquia, el lupus, l’hipotiroidisme de Hashimoto, el Crohn i la Colitis, la psoriasis, la fibromialgia, l’artritis reumatoide o l’esclerosis múltiple, tot i ser patologies que afecten a òrgans o teixits corporals ben diferents provocant símptomes molt diversos, tenen un mateix origen: són de caràcter autoimmune. 
 
Les patologies autoimmunes són un conjunt de trastorns que es produeixen quan el propi sistema immunitari es converteix en agressor de l’organisme atacant per error òrgans i teixits corporals sans. La seva funció normal és la de defensa enfront agents patògens externs com virus o bactèries, quan aquesta funció es veu alterada per causes multifactorials, el sistema immune detecta com a estranys teixits propis i s’autoataca, provocant inflamació, dolor i dany a diferents parts del cos. Segons l’òrgan o sistema afectat, la malaltia rebrà un nom diferent. De fet, els anticossos poden atacar només a un tipus de cèl·lules d’un òrgan puntual, com és el cas de les cèl·lules B-pancreàtiques en pacients amb diabetis mellitus tipus I; o bé, afectar de forma genèrica manifestant una clínica múltiple com passa amb el lupus eritematós sistèmic. Aquest tipus de patologies poden tenir un component hereditari, però també es veuen afectades per altres factors ambientals que en poden ser desencadenants com infecciones, fàrmacs, vacunes, alimentació, deficiències nutricionals, toxines como el tabac, agents químics, factors psicològics, sanitaris i socioeconòmics, hàbits higiènics, canvis hormonals i factors climàtics, entre d’altres. Per tant, encara que cadascuna necessiti del seu tractament individual tant farmacològic com nutricional, certs hàbits genèrics poden millorar la qualitat de vida, certs paràmetres i evitar el deteriorament de la malaltia. 
 
Si pateixes d’una malaltia autoimmune, a més de seguir el tractament farmacològic i dietètic, procura mantenir un patró alimentari antiiinflamatori amb un perfil similar a la dieta mediterrània, rica en fibra, omega 3, vitamines i minerals, sobretot la vitamina D, i antioxidants com els polifenols; evita la dieta occidental amb alt contingut de sucres, olis i farines refinades, sal, additius, greixos saturats i embotits; i evita l’estrès i el sedentarisme. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai Lletó
Xai Lletó

Pla Ovi: Pla ovi es una jove explotació familiar a 400 ovelles de carn. Surten a pasturar els 365 dies del any pel nostre terme. Els corders s alimenten de la. llet de les seves mares i de les pa...