15 gener 2025 · 30
autor@
Laura Solans




L'impacte ambiental dels aliments ultraprocessats i com reduir-ne el consum

Sabies que el 20,3% dels aliments que es consumeixen a Espanya són ultraprocessats? Aquesta dada, extreta d’un estudi de la Universitat de Sao Paulo, posa de manifest l’alta presència d’aquests productes en la nostra dieta.

És fàcil entendre per què: Qui no s’ha sentit mai temptat per una bossa de patates o uns dolços amb un embolcall cridaner? Quantes vegades has cedit quan els teus fills han vist la caixa de cereals de colors o amb una joguina de regal?
 
Els aliments ultraprocessats saben com entrar-nos pels ulls. Ara bé, a banda de tenir una baixa qualitat nutricional, aquests productes tenen un impacte ambiental devastador. 
 
Què hi ha darrere d’aquest amor a primera vista? Anem a veure què són els aliments ultraprocessats, per què són tan problemàtics i com podem reduir-ne el consum i apostar per una alimentació més sostenible i natural.
 

Què entenem per aliments ultraprocessats?

Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat de manera industrial – la majoria amb molt poca matèria primera –, a partir d'ingredients refinats i additius que modifiquen els aspectes sensorials del producte.
 
Les begudes ensucrades i energètiques, la brioixeria industrial, les galetes, els snacks com les patates xips, les tauletes de xocolata, els iogurts de sabors i altres postres làctiques ensucrades, així com els plats precuinats o el menjar ràpid, són exemples clars d'aliments ultraprocessats.
 
Existeixen diferents sistemes de classificació d’aliments processats. Un d’ells és el sistema NOVA, que classifica el grau de processament dels aliments i les seves implicacions nutricionals. Estableix quatre categories: aliments no processats o mínimament processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultraprocessats.

 
Font: Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre el impacto del consumo de alimentos “ultra-procesados” en la salud de los consumidores
 

Per què els aliments ultraprocessats són poc sostenibles?

Que els aliments ultraprocessats no són saludables no és res nou: com més productes ultraprocessats consumim, més risc tenim de patir malalties i trastorns.
 
De fet, un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) relaciona el consum d'aliments ultraprocessats amb problemes associats a la salut mental en adolescents, com ara l'augment de l'ansietat i la depressió. Un altre estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) assenyala que el consum d'aquests aliments està associat a un major risc de desenvolupar malalties cardiometabòliques, com ara l'obesitat i la diabetis tipus 2.
 
Ara bé, a més de les conseqüències per a la salut, també són poc sostenibles. T’has plantejat mai per què?
 
  • Empremta ambiental elevada: La producció d’aquests aliments requereix grans quantitats d’energia i genera un alt volum d’emissions de CO₂, molt més que la producció d’aliments frescos. 
  • Excessiu ús de plàstics: Els embalatges cridaners sovint són materials d’un sol ús difícils de reciclar.
  • Producció intensiva i monocultius: Ingredients com l’oli de palma o el blat es cultiven massivament, causen desforestació i tenen un impacte directe en la pèrdua de biodiversitat.
  • Malbaratament alimentari: Part d’aquestes produccions massives no es consumeixen i acaben convertint-se en residus.
 

Com pots reduir el consum dels aliments ultraprocessats?

Les dades no enganyen: mentre que es recomana menjar 5 racions de fruita o verdura al dia, els adolescents consumeixen una mitjana de només 1,93 racions/dia i 7,7 d’aliments ultraprocessats.
 
Com podem aconseguir reduir el consum d’aquests generadors de problemes? Aquí tens alguns consells per reduir el consum d’aliments ultraprocessats i apostar per una alimentació més conscient:
 
  • Planifica àpats senzills i equilibrats: Dedica una estona a la setmana per planificar els teus àpats amb ingredients frescos i de temporada. D’això ara se’n diu batch cooking i et permet evitar les solucions ràpides i ultraprocessades.
  • Recupera receptes tradicionals: Inspira’t en les receptes dels nostres avis, que sovint utilitzaven ingredients bàsics com llegums, cereals integrals i verdures. Els guisats, truites o sopes són plats nutritius i sostenibles.
  • Compra local i de proximitat: Fes servir mercats locals per adquirir aliments frescos i de proximitat, i reduir així l’impacte ambiental associat al transport.
  • Evita productes amb llargs llistats d’ingredients: Una bona regla general és prioritzar aliments amb etiquetes on reconeguis la majoria dels ingredients.
  • Cuina més a casa: Dedicar temps a cuinar et permet controlar els ingredients i evitar conservants o additius. Pots començar amb plats fàcils com purés de verdures, amanides o peixos al forn.
  • Incorpora aliments mínimament processats: Substitueix snacks industrials per fruita seca, llavors o iogurts naturals. Aquí tens alguna idea.
 

El camí cap a una alimentació més autèntica

Reduir el consum d’ultraprocessats no només millora la teva salut, sinó que també contribueix a un món més sostenible. Des de triar una poma en lloc d’una galeta fins a preparar plats més elaborats, aquest canvi pot ser una oportunitat per recuperar la connexió amb el menjar i el territori, tal com ho feien els nostres avis.
 
Si vols fer un càlcul aproximat de la teva empremta, pots fer servir aquesta calculadora i veure l’impacte ambiental dels aliments que consumeixes, o aquesta altra per saber el d’una recepta concreta. T’animes a formar part del canvi?
 


 
BIBLIOGRAFIA
 
Els aliments ultraprocessats
"Petits canvis per menjar millor" - Menys aliments ultraprocessats
Relacionen els aliments ultraprocessats amb problemes psicosocials associats a la salut mental en adolescents
Aliments ultraprocessats: revisió bibliogràfica sobre els seus efectes en les malalties cardiometabòliques
Los alimentos ultraprocesados también son malos para tu cerebro y tu estado de ánimo
Un estudi liderat per la Dra. Cristina Bouzas confirma que consumir menys aliments ultraprocessats pot millorar la sostenibilitat mediambiental
Nous hàbits per a una alimentació sostenible
Cuanto más fresco y menos procesado, más saludable
Huella de carbono associada a los alimentos
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...