20 març 2024 · 264
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ALL

L’all és aquell aliment que es pot trobar sempre a gairebé tots els rebosts de les cases a punt per a sofregir-se amb una mica d’oli i ser la base d’algun plat deliciós. Més enllà de ser un gran condiment i aportar qualitats organolèptiques a la cuina, l’all també conté diferents substàncies que l’hi atorguen propietats beneficioses per a l’organisme.  
 
L’all (Allium Sativum), pertany a la família de les liliàcies, com la ceba i el porro. Es creu que és originari d’Àsia central, però es poden trobar moltes referències de la seva importància en diferents cultures i civilitzacions antigues com la grega i l’egípcia. Actualment el seu conreu s’ha estès a arreu del món agafant importància a la península i sent un ingredient clau a la cuina mediterrània. La part comestible és el bulb subterrani, arrodonit, concentrat i de color blanc, que quan es pela i se’n treu la pellofa seca que l’envolta, deixa al descobert una desena de grills perlats. Existeixen diferents varietats però la més emprada és l’all blanc. Alhora de comprar-lo cal escollir les peces compactes, fermes i sense rebrots. Sobretot, no s’han de conservar al frigorífic, però si en un lloc sec i fresc on poden durar dies i setmanes. L’all és molt preuat per tenir propietats antifúngiques i antibacterianes, així com també, per contenir components antioxidants com l’al·licina, que apareix al aixafar o mastegar l’all fresc. És un gran protector cardiovascular interessant amb dislipèmies, arterioesclerosis i hipertensió. Per pelar-los amb facilitat s’aixafen amb el polze o la fulla del ganivet. Els podeu refregar al pa, afegir-lo a picades o amanides, posar-lo a receptes de forn i posteriorment retirar-lo, fer remenats, salses o sofregits i fins i tot sopa. Per suavitzar el seu sabor, es parteix l’all per la meitat i es retira el germen verd amb un ganivet, també es pot usar directament un oli aromatitzat amb all, o bé, si el seu consum produeix malestar, com els fructans presents a l’all són insolubles amb greixos, es poden afegir sencers a l’oli per sofregir i retirar-los quan estiguin daurats abans d’afegir els altres ingredients. També al mercat podeu trobar els anomenats alls negres, un tipus d’all que sorgeix a partir d’unes determinades reaccions químiques de l’all comú que rebaixen la fortor aromàtica i eviten que retorni.
 
L’all no és només aquell enfilall que penjava de les cases per allunyar als vampirs o la base de l’all i oli, és un dels ingredients clau de moltes receptes típiques de la cuina mediterrània que, a més de donar aroma i sabor al plat, regala grans beneficis a qui el consumeix. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...