Ingredients (per a 6 hamburgueses)
-
200 g de llenties cuites (escorregudes i esbandides si són de pot)
-
1 ceba petita
-
2 grans d’all
-
1 ou (opcional, per donar més consistència)
-
50 g de pa ratllat o farina de civada
-
1 culleradeta de comí en pols (opcional)
-
1 culleradeta de pebre vermell dolç o fumat
-
Julivert fresc picat (opcional)
-
Sal i pebre al gust
-
Oli d’oliva verge extra
Preparació
Si les llenties són de pot, assegura’t d’esbandir-les bé sota aigua freda i escórrer-les completament.
En un bol gran, aixafa les llenties amb una forquilla o un passapuré fins a obtenir una textura homogènia. Pots deixar alguns trossets sencers per donar més textura a les hamburgueses.
Pica finament la ceba i els alls.
En una paella amb un raig d’oli d’oliva, salteja la ceba i els alls fins que estiguin tendres i lleugerament daurats.
Afegeix la ceba i els alls saltejats al bol amb les llenties. Incorpora l’ou (si es fa servir), el pa ratllat o la farina de civada, el comí, el pebre vermell, el julivert picat (opcional), la sal i el pebre.
Barreja-ho tot fins a obtenir una massa compacta i fàcil de modelar. Si la massa està massa humida, afegeix una mica més de pa ratllat o farina.
Divideix la massa en 6 porcions iguals i dona'ls forma d’hamburguesa amb les mans. Deixa-les reposar a la nevera durant 20-30 minuts perquè agafin consistència.
Escalfa una paella amb un raig d’oli d’oliva. Cuina les hamburgueses a foc mitjà durant 3-4 minuts per cada costat, fins que estiguin daurades i escalfades per dins.
Pots servir les hamburgueses amb pa integral, fulles d’enciam, rodanxes de tomàquet i una salsa al gust (com hummus, mostassa o guacamole).
Per fer-les veganes, simplement omet l’ou i afegeix una mica més de pa ratllat o farina fins que la massa quedi manejable. També es poden congelar abans de cuinar per tenir-les a mà en qualsevol moment!