La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
15 maig 2024 · 491
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Greixos saludables

En el món de la nutrició, els greixos han estat durant molt de temps malinterpretats i estigmatitzats Tanmateix, no tots els greixos són iguals.
 
Existeix una categoria especial de greixos coneguts com a «greixos saludables» que són essencials per a mantenir un estil de vida equilibrat i nutritiu. Aquests greixos no només són deliciosos, sinó que també tenen un paper vital en el nostre benestar general.
 
En aquest article, explorarem els diferents tipus de greixos saludables, els seus beneficis per al nostre organisme i com incorporar-los de manera intel·ligent a la nostra dieta diària.
 

Greixos saludables desmitificats

Els greixos saludables són un component essencial dins una alimentació equilibrada.
 
Tot i que tradicionalment s'han considerat com l'enemic, avui en dia sabem que són crucials per al nostre benestar.
 
Contrariament a la creença popular, els greixos saludables no només són necessaris, sinó que poden tenir un impacte positiu en la nostra salut cardiovascular, ajudant a controlar el colesterol i prevenir malalties cardíaques.
 

Tipus de greixos saludables i els seus beneficis

Àcids grassos omega-3:
Aquests greixos es troben en aliments com el salmó, les nous i les llavors de xia. Els àcids grassos omega-3 tenen propietats antiinflamatòries, promouen la salut cerebral i contribueixen a la salut del cor.
 

«Els àcids grassos omega-3 poden ser considerats els superherois dels greixos, ja que tenen múltiples beneficis per a la nostra salut».
 
Dra. Andrea López, experta en nutrició.
 
 
Greixos monoinsaturats:
Presents a l'oli d'oliva, els alvocats i les nous, els greixos monoinsaturats són coneguts per les seves propietats cardioprotectores. Ajuden a reduir el colesterol LDL (conegut com a colesterol «dolent») i a augmentar el colesterol HDL (el colesterol «bo»).
 
Incorporant greixos saludables a la teva dieta
Ara que comprenem els beneficis de les greixos saludables, és important saber com incorporar-los de manera intel·ligent a la nostra alimentació diària.
 
Algunes estratègies pràctiques per treure el màxim profit d'aquests greixos:
 
  1. Tria olis saludables per cuinar: Opta per olis com l'oli d'oliva verge extra, l'oli d'alvocat o l'oli de coco verge per cuinar els teus aliments.
  2. Gaudeix dels peixos grassos: Incorpora peixos com el salmó, la verat o les sardines a la teva alimentació setmanal.
  3. Afegeix alvocat als teus àpats: L'alvocat és una font deliciosa i versàtil de greixos saludables. Pots afegir rodanxes d'alvocat a les teves amanides, untar-lo en torrades o utilitzar-lo com a base per a salses i amaniments. A més, l'alvocat també aporta fibra i nutrients essencials.
  4. Incorpora fruits secs i llavors: Les nous, les ametlles, les llavors de xia i les llavors de lli són excel·lents opcions per obtenir greixos saludables a la teva dieta. Aquests aliments són rics en àcids grassos omega-3 i greixos monoinsaturats. Afegeix-los a les teves amanides, batuts o com a snack saludable.
  5. Evita els greixos trans i saturats: Tot i que és important incorporar greixcos saludables, també és crucial limitar el consum de greixos trans i saturats. Aquests greixos, presents en aliments fregits, productes processats i brioixeria industrial, poden augmentar el risc de malalties cardiovasculars.
  6. Evita greixos parcialment hidrogenats com la margarina.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...