24 gener 2024 · 438
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL CAFÈ

El cafè és una de les 3 begudes més consumides a nivell mundial per sota de l’aigua i conjuntament amb el te. Per aquest motiu, tan si sou o no consumidors, és interessant conèixer quins efectes té a l’organisme, quin tipus és més interessant i com es pot prendre.  
 
El cafè és originari d’Etiòpia però no va ser fins al segle 15 que es va començar a torrar el gra per a fer-ne infusió.  Actualment, el major productor mundial de cafè és Brasil i el seu nom prové de l’àrab que significa vi del gra. Té un sabor intens, una aroma agradable i gust amarg. No aporta calories, però en canvi, conté algunes vitamines del grup B i és ric en fòsfor, magnesi i sobretot potassi. També destaquen alguns composts químics responsables de les propietats organolèptiques i d’alguns efectes fisiològics, com és el cas de la cafeïna, un estimulant del sistema nerviós central o d’altres que tindran poder antioxidant. Els últims estudis associen el consum moderat de cafè a un menor risc de patir algunes patologies com diabetis tipus II, dany hepàtic o malalties neurodegeneratives com el Parkinson. Ara bé, La EFSA aconsella per a la població adulta sana no sobrepassar les 3 tasses de cafè expresso al dia.  
 
Depenent de la preparació, de la varietat del cafè i del grau de torrat variarà el contingut d’alcaloides i de cafeïna. A més a més, cal tenir en compte que hi ha altres aliments que també són rics amb cafeïna com les fulles del te o el mate, el cacau o la nou de cola utilitzada per a la composició d’algunes begudes energitzants.  
La millor manera de consumir el cafè és torrat natural, evitant els solubles instantanis i sense afegir sucre ni qualsevol altre tipus d’edulcorant. 
Pel que fa al seu consum en embarassades o en d’altres patologies, sempre és recomanat consultar amb un metge o professional sanitari.
 
Si t’agrada prendre cafè procura no sobrepassar les 3 tasses diàries, evita’l al vespre si et produeix insomni, valora com et fa sentir i evita afegir-hi edulcorants. D’aquesta manera, gaudiràs dels seus beneficis i evitaràs que tingui un efecte nociu per a l’organisme.  


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...