Què té la xocolata que si veiem un anunci o una pel·lícula on en mengen gairebé en podem percebre l’olor i començar a salivar? Doncs pràcticament totes les seves propietats organolèptiques i els seus beneficis provenen del cacau, el que hauria de ser l’ingredient principal de la xocolata.
L’origen del cacau es remunta a fa milers d’anys, quan es va començar a cultivar per primera vegada per les poblacions indígenes maies i asteques. De fet, la paraula xocolata, prové de dos mots en nàhuatl, de chocolatl i de cacahuatl, que volen dir aigua calenta i beguda amarga, que es compartia a les cerimònies religioses. El cacau també servia de moneda de comerç, d’ofrena a guerrers o es servia en festes reials. Posteriorment, a través dels colonitzadors espanyols es va introduir a la península i finalment a Europa, on la seva fama va anar en augment fins al consum aproximat actual de 4,5 milions de tones de gra de cacau al món. La llavor es troba a les beines de l’arbre del cacau, que fa una flor similar a la orquídia salvatge. El cacau pur, en pols o les llavors esmicolades, són força calòriques i contenen greixos, fibra i proteïnes però pocs hidrats de carboni. També és ric en vitamines del grup B, A i E, minerals com el magnesi o el ferro i en flavonoides, antioxidants i alcaloides similars als del cafè. Per tant, és un aliment molt interessant i un potent antioxidant, estimulant, euforitzant i remineralitzant. Però compte, que no se’n pot abusar perquè és calòric, si es pateix de gastritis és irritant i pot produir insomni o nerviosisme. Ara bé, si no es consumeix en aquests formats i s’opta per cacaus instantanis, per fer a la tassa o barres de xocolata refinades i carregades de sucres i altres ingredients es perden els beneficis per a l’organisme del cacau.
Per tant, per gaudir al màxim de totes les propietats del cacau, podeu afegir-lo en pols pur a begudes vegetals, llet o iogurts, per fer postres o salses, o també a fruita per jugar amb l’amarg i el dolç. Podeu consumir porcions petites de xocolata negra en barra, buscant aquelles que tinguin el percentatge de cacau més elevat, a poder ser superior al 75% de cacau, i escollir els de comerç just per evitar la desforestació, reforçar els drets humans i assegurar l’equitat dels agricultors.