10 maig 2023 · 1218
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL CACAU

Què té la xocolata que si veiem un anunci o una pel·lícula on en mengen gairebé en podem percebre l’olor i començar a salivar? Doncs pràcticament totes les seves propietats organolèptiques i els seus beneficis provenen del cacau, el que hauria de ser l’ingredient principal de la xocolata. 
 
L’origen del cacau es remunta a fa milers d’anys, quan es va començar a cultivar per primera vegada per les poblacions indígenes maies i asteques. De fet, la paraula xocolata, prové de dos mots en nàhuatl, de chocolatl i de cacahuatl, que volen dir aigua calenta i beguda amarga, que es compartia a les cerimònies religioses. El cacau també servia de moneda de comerç, d’ofrena a guerrers o es servia en festes reials. Posteriorment, a través dels colonitzadors espanyols es va introduir a la península i finalment a Europa, on la seva fama va anar en augment fins al consum aproximat actual de 4,5 milions de tones de gra de cacau al món. La llavor es troba a les beines de l’arbre del cacau, que fa una flor similar a la orquídia salvatge. El cacau pur, en pols o les llavors esmicolades, són força calòriques i contenen greixos, fibra i proteïnes però pocs hidrats de carboni. També és ric en vitamines del grup B, A i E, minerals com el magnesi o el ferro i en flavonoides, antioxidants i alcaloides similars als del cafè. Per tant, és un aliment molt interessant i un potent antioxidant, estimulant, euforitzant i remineralitzant. Però compte, que no se’n pot abusar perquè és calòric, si es pateix de gastritis és irritant i pot produir insomni o nerviosisme. Ara bé, si no es consumeix en aquests formats i s’opta per cacaus instantanis, per fer a la tassa o barres de xocolata refinades i carregades de sucres i altres ingredients es perden els beneficis per a l’organisme del cacau. 
 
Per tant, per gaudir al màxim de totes les propietats del cacau, podeu afegir-lo en pols pur a begudes vegetals, llet o iogurts, per fer postres o salses, o també a fruita per jugar amb l’amarg i el dolç. Podeu consumir porcions petites de xocolata negra en barra, buscant aquelles que tinguin el percentatge de cacau més elevat, a poder ser superior al 75% de cacau, i escollir els de comerç just per evitar la desforestació, reforçar els drets humans i  assegurar l’equitat dels agricultors.  


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.