24 abril 2024 · 262
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




DISRUPTORS ENDOCRINS

L’alimentació pot modular la salut de les persones però també d’altres hàbits o  l’entorn que juguen un paper important amb el bon funcionament de l’organisme. Un bon exemple en són els disruptors endocrins, substàncies químiques naturals però sobretot artificials, presents al medi ambient i que interfereixen al funcionament normal del sistema endocrí.
 
El sistema endocrí és el conjunt de glàndules que produeixen i segreguen hormones que regulen el metabolisme, el creixement, l’estat d’ànim, la reproducció i d’altres funcions vitals de l’organisme i que cal que funcioni correctament i amb harmonia. El contacte constant amb milers de disruptors endocrins que es troben a l’entorn, altera la biosíntesis d’hormones i, tot i que actualment l’exposició zero és impossible, al ser substàncies que tenen un efecte acumulatiu, si que es poden reduir fent petits canvis al dia a dia. Es troben en productes i materials d’ús quotidià: a l’alimentació com a metalls pesants, pesticides, herbicides, fungicides, alguns conservants i envasos de plàstic; en productes d’higiene personal i de neteja: com a bisfenols, parabens, filtres solars químics o ambientadors; a materials de construcció i decoració i també a electrodomèstics i aparells electrònics. Si vols començar a reduir la teva exposició als disruptors endocrins, pots fer-ho evitant l’ús d’ambientadors, suavitzants o perfums. Escollint marques naturals de productes de cosmètica i neteja que no en continguin, llegint bé les etiquetes. Evitant el consum de peixos blaus grans com el peix espasa o la tonyina vermella i els aliments processats, envasats o tractats amb pesticides; escollint aliments frescos i de temporada. Prioritzant els envasos i tuppers de vidre, ceràmica o acer inoxidable, en comptes de les llaunes o els de plàstic. Usant paelles i olles que no continguin tefló, PFOAs i PTFE o cuidant la selecció de tèxtils de casa optant per cotó, llana o lli. També et pot ajudar a purificar l’ambient, ventilar bé la llar i tenir plantes naturals. 
 
L’exposició diària a disruptors endocrins provoca trastorns hormonals, reproductius, alteracions del desenvolupament, disfuncions metabòliques i, fins i tot, augmenta el risc de patir algunes malalties. Afecta per exemple a la fertilitat, a l’autoimmunitat, al sistema digestiu i a l’inflamació. Per aquest motiu, és interessant que comencis a fer canvis diaris en l’ús o el consum dels productes i aliments que més en contenen per reduir la seva acumulació al teu organisme. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...