14 agost 2024 · 249
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Pa sense gluten amb farina d'ametlla, funciona?

He estat fent proves amb la farina d'ametlla en les meves receptes de pa sense gluten i t'explico els resultats. És una farina low carb estupenda!
article original mamafermenta.org 

 

Farina d’ametlla. Apunts a tenir en compte.

Abans de fer servir una farina cal preguntar-se: «què m’aporta aquesta farina?»
 
Això és el que jo m’he preguntat abans de fer un pa sense gluten amb farina d’ametlla.
 
La resposta està en les seves propietats nutricionals:
 
  • Té un baix índex glucèmic.
  • És apta per a dietes LOW CARB (amb baix contingut en hidrats de carboni).
  • Conté magnesi, un mineral que ens ajuda a conciliar el son, redueix l’estrès, combat la inflamació, augmenta el rendiment muscular…
  • El seu contingut en proteïnes no està gens malament (20 g per cada 100 g de producte).

Curiositat sobre les ametlles.

Durant mil·lennis, les ametlles van ser tòxiques i no aptes per al consum humà a causa del seu contingut de cianur.
 


 
No obstant això, una mutació genètica ocorreguda fa aproximadament 10.000 anys va eliminar aquesta toxicitat, transformant les ametlles en un aliment segur i nutritiu.
 
Cal estar agraïts als nostres avantpassats, que van seleccionar i conservar aquest regal de la natura.
 
Fa 10.000 anys totes les ametlles eren amargues i tòxiques.
 

 

Farina d’ametlla: funciona en els pans sense gluten?

Mans a la massa! És el moment de fer una prova i enfornar un pa sense gluten amb farina d’ametlla.
 
Per veure realment com afecta aquesta farina a l’esponjositat/volum/crosta del pa, he volgut fer una segona massa que no inclogui aquesta farina, per comparar resultats.
 
Aquesta segona massa és «la de sempre», una recepta bàsica de pa sense gluten que inclou farines de fajol, arròs i blat de moro.
 
 
La farina d’ametlles és l’ingredient bàsic de la tarta de santiago.
 

 

Pa amb farina d’ametlla. Resultats del test.


pa sense gluten amb farina d'ametlla


 
Vegem com afecta la farina d’ametlla al nostre pa sense gluten:
 
  • Esponjositat. Els dos pans tenen la mateixa esponjositat, per tant, la farina d’ametlla no afecta aquesta característica.
  • Volum. La farina d’ametlla fa que el pa perdi volum.
  • Sabor. La farina d’ametlla aporta un sabor dolç molt interessant. Genial per combinar amb altres farines dolces per fer pans «per a llaminers». Si t’agraden els pans dolços, mira aquest article sobre la farina de moniato.

Farina d’ametlla i pa sense gluten. Conclusió.

No t’ho pensis. PROVA-LA.
 
Agafa la teva recepta de pa sense gluten i substitueix part de la farina per aquesta dolça i nutritiva delícia.
 
Et recomano començar per un 10 o 15 % respecte al total de farines. Si la teva recepta conté 500 g de farines, substitueix 40 o 50 g per farina d’ametlles i observa el resultat.
 
Si ets dels que cuida la seva salut, crec que la farina d’ametlles és una bona opció, gràcies al seu contingut en proteïnes i magnesi. El seu baix índex glucèmic també és molt interessant.
 
Si no t’agrada que el pa perdi volum, potser hauries de buscar altres opcions.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.