18 setembre 2024 · 448
autor@
Laura Solans




L'Api-rave: l'hortalissa desconeguda que guanya popularitat

Has provat mai l'api-rave? Saps quines diferències té amb l'api comú? Si t'agrada descobrir nous aliments i conèixer les seves propietats, en aquest article trobaràs molta informació sobre una hortalissa d'aspecte peculiar però molt nutritiva, que potser encara no coneixes.

Què és l’api-rave?
 

L’api-rave és una varietat d'api conreada, principalment, per la seva arrel bulbosa, que és la part comestible. A diferència de l'api comú (Apium graveolens), que es conrea per les seves tiges, l’api-rave (Apium graveolens var. rapaceum) desenvolupa una arrel gran i nuosa que té un sabor similar al de l'api, però amb un toc més suau i terrós. Una vegada cuita, la seva textura és tendra i cremosa, ideal per a una varietat de preparacions culinàries.
 
Com que molta gent busca alternatives a la patata, que és rica en carbohidrats, l’api-rave s’ha posicionat com una opció popular en dietes baixes en carbohidrats, amb un augment de les vendes d'aquestes hortalisses en supermercats bio. A més, en els últims temps, l’api-rave s’està convertint en un ingredient estrella en cuines que aposten per la sostenibilitat i figures com el xef Marc Ribas n’han impulsat la seva visibilitat.

 
Et pot interessar: Cuines amb Marc Ribas: Què és l’api-rave?
 
 

Cultiu de l’api-rave a Catalunya

L’api-rave ha trobat un terreny fèrtil a Catalunya gràcies al seu clima mediterrani, que afavoreix el desenvolupament de l’hortalissa. Es conrea sobretot a la tardor i a l’hivern, ja que prefereix les temperatures fresques i humides. El podem trobar tant a prop de la costa com a l'interior, en zones que van des del nivell del mar fins als 800 metres d’altitud. Perquè pugui créixer bé necessita una terra ben drenada i rica en matèria orgànica.
A diferència de l’api, que es cultiva per les seves fulles, la part comestible de l’api-rave és l’arrel, que és gran, té forma de pilota i pesa entre 500 grams i 1 kg. A la base d’aquesta arrel inflada hi ha arrels més petites. A més, les fulles són una mica més petites i els pecíols estan buits i, per això, no es consumeixen.
 

Sabies què?

L’api-rave és una hortalissa hipertrofiada. Aquest terme significa que una part del cos (en aquest cas de la planta) ha crescut de manera exagerada. En l’api-rave es refereix a la seva arrel que s’ha engrandit més del normal i ha format una massa arrodonida i plena de nutrients: la part que ens mengem.  
 

Propietats de l’api-rave

L’api-rave és un aliment molt nutritiu, amb diverses propietats beneficioses per a la salut:
  • Baix en calories i carbohidrats: Ideal per a dietes baixes en calories, ja que aporta només 42 Kcal per cada 100 g.
  • Ric en fibra: Afavoreix la digestió i ajuda a mantenir una bona salut intestinal.
  • Font de vitamines i minerals: Conté vitamines K (essencial per a la salut dels ossos i la coagulació de la sang) i C (un antioxidant que enforteix el sistema immunitari i facilita l’absorció del ferro), i conté minerals com el fòsfor, el potassi i el manganès.
  •  
Et pot interessar: La hortaliza más fea está de moda: los secretos del apionabo
 
 

La seva història

Per conèixer els orígens de l’api-rave, hem de remuntar-nos als orígens de l’api, del qual és una varietat. L’api té les seves arrels a la conca del Mediterrani i al nord d'Europa, on ha estat conreat des de l'antiguitat. Els grecs i romans ja coneixien i utilitzaven diverses varietats d'api, principalment per les seves propietats medicinals i aromàtiques.
Durant l'edat mitjana, el coneixement i el cultiu de l'api es va estendre per Europa, i els monestirs hi van jugar un paper crucial. Els monjos es van encarregar de conrear i documentar les propietats d'aquestes plantes, assegurant el seu ús al llarg del temps.
Ara bé, no va ser fins al segle XVII que l’api-rave va començar a guanyar popularitat a Europa. Els agricultors europeus van seleccionar i conrear específicament aquesta varietat per les seves arrels gruixudes i nutritives. Una selecció gradual que va portar al desenvolupament de l’api-rave tal com el coneixem avui.
L’api-rave es va convertir en un cultiu comú a França i Alemanya durant els segles XVIII i XIX. Quan les opcions fresques eren limitades, aquesta hortalissa era una font essencial de nutrients durant l’hivern.

 
Et pot interessar: Apionabo, el cultivo de la Ilustración
 
 

Quins són els seus usos culinaris?

No saps com treure-li profit? L’api-rave es pot consumir de múltiples maneres i molta gent l’utilitza com una alternativa a la patata. El pots menjar cru en amanides, cuit en purés, sopes, guisats, gratinats, tempures, fregits, etc. El seu sabor suau i la seva textura cremosa el fan molt versàtil. 
 
Encara que el seu aspecte exterior pot semblar rugós i dur, el seu interior és blanc i té una textura suau i agradable al paladar.
 
Sobretot, l’api-rave ha guanyat popularitat en la gastronomia moderna. A més, el seu cultiu sostenible el fa especialment atractiu per a aquells que aposten per una alimentació més respectuosa amb el medi ambient i amb l’agricultura ecològica.
 
Aquest compromís amb la sostenibilitat, juntament amb les seves propietats nutricionals i la seva versatilitat a la cuina, converteixen l'api-rave en un ingredient cada vegada més valorat tant pels xefs com pels consumidors conscients.

 
Et pot interessar: Api-rave, receptes
 
 
Bibliografia
Origen producción Apionabo 
La hortalizan más  fea está de moda: los secretos del apionabo
El apionabo
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...