A l'estiu, els fruits vermells són protagonistes a les taules catalanes. Aquests fruits no només són deliciosos, sinó que també ofereixen una gran quantitat de beneficis per a la salut. Us presentem alguns dels fruits vermells que podem consumir a Catalunya!
Les fruites vermelles o de bosc ofereixen una gran varietat de sabors i textures, és important que si les trobem a la natura poguem disgingir les comestibles i les tòxiques. Davant del dubte millor no consumir-les per evitar riscos de salut. Molts d'aquests fruits ja es comercialitzen i els podem trobar al mercat, agrobotigues i comerços de proximitat.
Fruits vermells comestibles
Gerds
Els gerds són fruits del
Rubus idaeus, creixen en zones humides a partir dels 800-1000 m d'altura. Són dolços i fàcils de collir, sovint es troben junt amb les móres. Els gerds són rics en vitamines C i K, fibra dietètica i antioxidants. Ajuden a millorar la salut cardiovascular, enfortir el sistema immunitari i promoure la salut digestiva.
etselquemenges.cat
Móres d'Esbarzer
Les móres (Rubus fruticosus) són comunes i es troben des del nivell del mar fins a les muntanyes. Són nutritives, antioxidants i es poden menjar crues o fer-ne melmelada.
gastronomiasalvatge.com
Nabinera o Nabiu
La Nabinera o Nabiu ( Vaccinium nyrtillus) es troba en boscos d'alta muntanya, més aviat obacs, del Pirineu, a partir dels 1.300 metres d'altitud i fins al límit del bosc. Fruit amb grans propietats antioxidants.
etselquemenges.cat
Esbarzer Nan
El Rubus saxatilis és una planta petita que creix en sòls rics en humus a altes altituds. Els seus fruits són petits, àcids i tenen poca carn.
gastronomiasalvatge.com
Grosella
La grosella (Ribes petraeum i Ribes alpinum) creix a alçades de 2000 m. Els fruits són petits, sucosos però aspres, i comestibles tot i que poc dolços. Les groselles són riques en vitamina C, potassi i antioxidants. Ajuden a millorar la circulació sanguínia, reforçar el sistema immunitari i prevenir l'envelliment cel·lular.
gastronomiasalvatge.com
Cirereta d'Arç
L'arç blanc (Crataegus monogyna) produeix fruits a finals d'estiu, comestibles, farinosos i rics en vitamina C. Perduren fins a l'hivern i són un bon aliment per als ocells.
gastronomiasalvatge.com
Grataculs
Els fruits de la gavarrera (Rosa canina) són rics en vitamina C. Es recullen a la tardor i es poden consumir crus després de tractar-los amb vinagre i sal.
gastronomiasalvatge.com
Boixerola
La boixerola (Arctostaphylos uva-ursi) creix a partir dels 800 m, formant colònies en zones humides. Els seus fruits són comestibles però farinosos. La boixerola és coneguda per les seves propietats diürètiques i antiinflamatòries. També conté antioxidants que ajuden a protegir les cèl·lules del dany oxidatiu.
gastronomiasalvatge.com
Maduixes de Bosc
Les maduixetes de bosc maduren a partir del juliol en zones ombrívoles i humides de l'alta muntanya. Són molt saboroses. Les maduixes de bosc són una font excel·lent de vitamina C, manganès, i antioxidants. Són conegudes per les seves propietats antiinflamatòries i el seu suport a la salut de la pell.
florscatalunya.cat
Moixera de Guilla
La moixera de guilla (Sorbus aucuparia) produeix fruits taronges petits, difícils d'aprofitar per la seva mida, però es poden fer confitures. Els fruits de la moixera de guilla contenen vitamines C i A, i antioxidants. Són útils per millorar la salut ocular i reforçar el sistema immunitari.
gastronomiasalvatge.com
Servera amb Serves
La servera (Sorbus domestica) produeix serves, fruits oblidats, que són com petites pomes amb textura de pera farinosa. Es troben en zones d'antics conreus.
gastronomiasalvatge.com
Sabuc, el Saüc Vermell
El saüc vermell (Sambucus racemosa) és una planta tòxica i els seus fruits no es mengen crus, però es poden fer confitures.
gastronomiasalvatge.com
Els fruits vermells de l'estiu no només són una delícia per al paladar, sinó que també aporten una gran quantitat de beneficis per a la salut. A Catalunya, el seu cultiu en zones muntanyoses i humides assegura cada cop més una producció abundant i de qualitat.
Fonts
Ets el que menges
Fundació Alícia
Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya