31 desembre 2024 · 82
autor@
Oidà




Els 12 grans de la sort: història i simbolisme del raïm per Cap d'Any

La tradició de menjar dotze grans de raïm durant les campanades de Cap d'Any és una pràctica arrelada a Espanya i en alguns països llatinoamericans. Aquest costum, que simbolitza la bona sort per als dotze mesos vinents, té els seus orígens a principis del segle XX.

La teoria més estesa situa l'inici d'aquesta tradició l'any 1909, quan una collita excepcionalment abundant de raïm al Vinalopó, a Alacant, va portar els viticultors a buscar maneres creatives de vendre l'excedent. Així, van promocionar el consum de dotze grans de raïm durant les campanades de Cap d'Any com a símbol de bona sort per a l'any entrant. 
 
Tanmateix, hi ha altres teories que apunten a un origen anterior. Algunes fonts indiquen que ja a finals del segle XIX, la burgesia espanyola havia adoptat el costum francès de menjar raïm i brindar amb xampany per acomiadar l'any. Aquest hàbit va ser imitat de manera irònica per les classes populars, que es reunien a llocs públics com la Puerta del Sol de Madrid per menjar raïm durant les campanades, consolidant així la tradició. 
 
Amb el pas del temps, aquesta pràctica s'ha estès i consolidat, convertint-se en un element indispensable de les celebracions de Cap d'Any a Espanya. Actualment, és habitual que les famílies preparin dotze grans de raïm per persona, sovint sense llavors ni pell, per facilitar-ne el consum ràpid al compàs de les dotze campanades que marquen l'inici del nou any.
 

Sigui quina sigui la tradició que celebris, des d'Oidà aprofitem per desitjar-te un Bon Any nou!!



Fonts
cadenaser.com
Vadegust.com
elnacional.cat

sompollenca.com

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...