L’origen del roser silvestre es remunta a temps immemorials, ja que és una planta autòctona de les regions temperades d'Europa, Àsia i Àfrica del Nord. A Catalunya, ha estat present des de sempre, i les seves propietats han estat conegudes i valorades per les civilitzacions que han habitat aquestes terres.
El nom científic d'aquesta planta, Rosa canina, es deu a la semblança entre els seus espinosos agullons i els ullals dels gossos. El fruit, conegut com a cinorròdon, té una etimologia que prové d'una paraula composta d'origen grec (kion + rhodon), que es tradueix com 'roser caní'. En la tradició popular, aquest nom es va associar a la creença que la planta s'utilitzava per tractar la ràbia.
wikipendia
El gavarró és comestible i tradicionalment s'ha utilitzat per les seves propietats nutritives i medicinals. Des de temps antics, s'han aprofitat les seves virtuts per fer confitures, melmelades, infusions i fins i tot licors. El seu gust és peculiar, lleugerament àcid però dolç alhora, i quan es consumeix en infusió, ofereix un sabor delicat i agradable.
Aquest petit fruit és una autèntica bomba de vitamina C, arribant a tenir fins a 20 vegades més quantitat que els cítrics com la taronja. A més, és ric en antioxidants, que ajuden a enfortir el sistema immunitari, i conté vitamines A, D i E, així com àcids grassos essencials. Per això, el gavarró és un remei natural molt valorat per prevenir refredats i altres afeccions respiratòries, així com per millorar la salut de la pell i els cabells.
Una de les curiositats més singulars del gavarró és el seu sobrenom, grataculs. Aquest nom tan evocador prové de la sensació de picor que produeixen les petites llavors peludes que es troben a l'interior del fruit quan entren en contacte amb la pell. De fet, a part del seu ús com a aliment i remei, aquests pèls es van utilitzar en bromes tradicionals per causar picor a les persones, fet que explica l'origen d'aquest nom popular.
Jardí botànic de la Universitat de València
El gavarró és molt més que un simple fruit vermell. És un superaliment natural amb una història rica i diversa, ple de propietats beneficioses per a la salut i envoltat de curiositats que el fan encara més interessant. Una petita joia de la nostra flora que val la pena descobrir i aprofitar.
Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromà tiques de manera artesanal. Tenim una hectà rea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà ) a 1000 metres d'alÃ...