11 setembre 2024 · 374
autor@
Oidà




Dietes saludables i sostenibles: Alimentació per a les persones i per al planeta

En un món cada vegada més conscient dels reptes ambientals i de salut pública, el concepte de dietes saludables i sostenibles ha anat guanyant protagonisme. Aquestes dietes no només busquen millorar la salut de les persones, sinó també minimitzar l'impacte ambiental de la producció i el consum d'aliments, assegurant que les generacions futures puguin gaudir d'un planeta saludable.
 

A què ens referim amb dietes saludables i sostenibles?

Una dieta saludable és aquella que proporciona els nutrients necessaris per mantenir una bona salut i evitar malalties. Inclou una varietat d'aliments com fruites, verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, i una moderada quantitat de proteïnes animals o alternatives vegetals. Però una dieta saludable no es limita només a la nutrició; ha d'anar de la mà de la sostenibilitat per ser completament beneficiosa tant per a les persones com per al medi ambient.
 
Una dieta sostenible és aquella que té un baix impacte ambiental i que contribueix a la seguretat alimentària i nutricional, així com a la salut de les generacions presents i futures. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura), les dietes sostenibles protegeixen i respecten la biodiversitat i els ecosistemes, són accessibles, econòmicament justes, i culturalment acceptables.


Principis de les dietes saludables i sostenibles

Alimentació basada en plantes: Una dieta rica en aliments d’origen vegetal, com verdures, fruites, llegums, cereals integrals i fruits secs, és fonamental per reduir l'impacte ambiental i millorar la salut. Els estudis mostren que les dietes basades en plantes tenen una petjada de carboni inferior a les dietes riques en productes animals.
 
Reducció del consum de carn i productes animals: El consum excessiu de carn, especialment de carn vermella i processada, està associat amb un major risc de malalties cardiovasculars, càncer i altres problemes de salut. A nivell ambiental, la producció de carn és un dels principals contribuents a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la desforestació i l'ús excessiu d'aigua.
 
Prioritzar els aliments de proximitat i de temporada: Consumir productes locals i de temporada no només redueix l'empremta ecològica associada al transport i l'emmagatzematge, sinó que també pot contribuir a les economies locals i garantir una major frescor i qualitat dels aliments.
 
Minimització del malbaratament alimentari: Aproximadament un terç dels aliments produïts al món es perden o es malbaraten, contribuint de manera significativa a les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Reduir el malbaratament alimentari és clau per fer les dietes més sostenibles.
 
Consum conscient i ètic: Triar productes que respectin el benestar animal, que estiguin certificats com a orgànics o de comerç just, és una manera de promoure una agricultura més sostenible i justa, que respecti tant els treballadors com el medi ambient.
 

Els beneficis d'optar per una dieta saludable i sostenible repercuteix en la salut pública, ajuden a prevenir malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. A més, una alimentació equilibrada millora la qualitat de vida i augmenta la longevitat. Tenen un impacte ambiental menor, reduir el consum de carn i augmentar la ingesta d'aliments d'origen vegetal disminueix significativament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'ús de terres i aigua, i la pèrdua de biodiversitat associada a l'agricultura intensiva. Les dietes sostenibles també tenen en compte la justícia social, assegurant que els aliments siguin accessibles i assequibles per a tothom, i que els treballadors agrícoles rebin un salari just i treballin en condicions segures.
 
 

El Camí Cap a una Alimentació Sostenible

A Catalunya, com en moltes altres regions del món, hi ha un creixent interès per les dietes saludables i sostenibles. Les polítiques públiques i les iniciatives locals, com els mercats de pagès, les cooperatives de consum ecològic, i les campanyes de conscienciació sobre el malbaratament alimentari, estan contribuint a un canvi en els hàbits de consum.
 
Adoptar una dieta saludable i sostenible és un petit però poderós pas cap a la construcció d'un sistema alimentari més just i resilient. Això no només beneficiarà la nostra salut, sinó que també ajudarà a protegir el planeta per a les generacions futures.
 
 
Referències:
 
“Dieta saludable i sostenible” Agència de Salut Pública de Catalunya.
“Com podem menjar de forma més saludable i sostenible?” Fundació Alícia.
“Menjar de proximitat i de temporada: el millor per a tu i el planeta” Ets el que menges.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...