06 novembre 2024 · 300
autor@
Oidà




Caqui o Persimon? Descobreix les diferències i gaudeix de la fruita estrella de la tardor

El caqui i el persimon són dues varietats del mateix fruit, provinent de l’arbre del caquier (Diospyros kaki), originari de l’Àsia, especialment de la Xina i el Japó. Tot i que sovint es confonen, presenten diferències importants en relació a la textura, el sabor i el procés de maduració.
 
 
El Caqui tradicional,  també conegut com a caqui clàssic o càustic, és una fruita tova amb una textura gelatinosa quan està madura. Té un sabor dolç i intens, però si es menja abans d'hora pot resultar aspre a causa de la presència de tanins, substàncies que donen aquesta sensació aspra a la boca.
 
El persimon, per contra, és una varietat de caqui que ha estat sotmesa a un procés de desastringència per eliminar els tanins. Això permet consumir-lo quan la polpa encara és ferma, similar a una poma o una pera, però mantenint el gust dolç característic. Aquesta varietat és més fàcil de manipular i és ideal per a aquells que prefereixen una textura més cruixent.
 
El caqui tradicional s’ha de consumir quan està molt madur, amb la pell gairebé transparent, per evitar l’aspror. En canvi, el persimon es pot menjar quan és ferm, similar a altres fruites com la poma.

Tant el caqui com el persimon tenen un color ataronjat intens, però el persimon acostuma a tenir una forma més allargada, mentre que el caqui tradicional és més arrodonit.
 
Comparteixen unes propietats nutricionals molt similars, ja que provenen del mateix fruit. Són rics en:
 
  • Fibra: Ajuden a regular el trànsit intestinal i prevenen el restrenyiment.
  • Vitamina A i C: Fonamentals per mantenir una bona salut ocular i reforçar el sistema immunitari.
  • Antioxidants: Com els flavonoides, que ajuden a combatre els radicals lliures i a reduir el risc de malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer.
  • També són una bona font de minerals com el potassi, que contribueix a regular la pressió arterial.
 
El caqui i el persimon es poden trobar de temporada a la tardor, especialment entre els mesos de setembre i desembre. És durant aquesta època que la fruita assoleix el seu millor moment, tant en sabor com en propietats nutricionals.
 
Sigui quina sigui la varietat, ambdós són una excel·lent opció per incorporar a la dieta durant els mesos de tardor! Aprofita la seva temporada!
 

Referències:
Fundació Alícia: Les fruites de tardor
Consum.cat: Caqui vs Persimon


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli bio coco 250ml
Oli bio coco 250ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...