La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
26 maig 2022 · 2560
autor@
Laura Solans




Què són els riders? Coneix les alternatives per una feina més justa

T’imaginaves fa 10 anys demanar menjar a domicili des del mòbil?

Tot i que ara ja hi estem acostumats, no fa tant que conceptes com take away o delivery eren totalment desconeguts. I és que, actualment en dos clics, podem demanar una pizza o el menjar més exòtic sense moure’ns del sofà.
 
Ara bé, qui ens porta aquesta comanda a casa?
 
Els repartidors a domicili. Una figura que existeix des de fa molt temps, però que, amb les noves tecnologies, s’ha reinventat en un nou concepte: els riders.
 

Què són els riders?

Glovo, UberEats, Deliveroo... et sonen?
 
Totes són plataformes digitals de comandes de menjar i productes a domicili. I aquí és on apareixen els riders: repartidors que entreguen els encàrrecs a casa.
 
I per què riders?
 
En anglès, ‘rider’ significa genet o ciclista. I és que aquests repartidors viatgen en moto o en bicicleta per entregar totes les comandes fetes a través de les aplicacions.
 
Tot i el seu nom cool, la situació laboral dels riders és complicada.
 

Quins són els problemes laborals dels riders?

En els inicis, amb el boom de les plataformes digitals de menjar a domicili, empreses com Glovo o Deliveroo no reconeixien els riders com a treballadors, sinó com a col·laboradors independents.
 
I això els convertia en treballadors autònoms o falsos autònoms.
 
Per una banda, depenien de les empreses perquè estaven geolocalitzats a través de l’app. Per altra banda, no treballaven només per una plataforma i no tenien un sou fix (els seus ingressos estan condicionats segons les hores que treballen, les comandes que reben, el transport i la ubicació).
 
Així, un rider només cobra en funció de les comandes entregades. Encara que estigui disponible, si no hi ha comandes, no cobra. 
 
Amb aquest panorama va sorgir la Ley Rider. Aquesta normativa declara que els riders, o repartidors de plataformes digitals, són treballadors per compte d’altri i no autònoms.
 
Segons aquesta nova llei, les plataformes han de cotitzar el sou dels repartidors a la seguretat social i aquests tenen dret a vacances, baixes per malaltia o prestacions d’atur.
 
Ara bé, aquesta normativa ha creat força polèmica, ja que no tots els riders hi estan d’acord.
 
Si t’interessa, pots mirar el documental que ha realitzat RTVE sobre el tema: Riders, el documental.
 
A més, hi ha disponible una activitat interactiva, que han creat exclusivament per a l’ocasió, per conèixer la ‘cara B’ d’aquesta feina. Es tracta d’una app fictícia que emula les aplicacions que fan servir els riders i amb què pots jugar i veure si ets capaç d’aconseguir el sou mínim.

   
 

Les Mercedes: Una alternativa per una feina més justa
 

Però no tot és JustEat.
 
Existeixen cooperatives de repartidors que ofereixen una alternativa local y responsable amb els drets dels treballadors i a través de les quals pots obtenir una feina molt més justa.
 
Un exemple és el cas de Les Mercedes, una cooperativa de Barcelona sense ànim de lucre, formada per un grup de dones, que aposta per un model de missatgeria urbana, ètica i sostenible.
 
Amb una flota 100% verda, es defineixen com un nexe d’unió entre el veí i el barri: promouen els productors locals, restaurants, oficines i el comerç de proximitat

 
Et pot interessar: Entrevista a Les Mercedes
Et pot interessar: Les Mercedes, les missatgeres del canvi

 

Altres alternatives

Així mateix, existeixen altres iniciatives responsables arreu del territori com, per exemple: Mensakas, a Barcelona; Rodant, a Valencia; Zámpate, a Zaragoza; La Pájara, a Madrid; Botxo Riders, a Bilbao; i Eraman, a Vitoria, entre altres.
 
Entre tots, podem apostar per aquestes alternatives i canviar els nostres hàbits de consum.
 
Amb un servei més sostenible, podem vetllar pel territori i pel comerç de proximitat, i – el més important – contribuir a un model de feina més justa pels treballadors.

 
 
Bibliografia:
¿Quiénes son los ‘riders’ y cómo les afecta la nueva regulación?
Los conflictos que no resuelve la 'Ley Rider'
Comida a domicilio: las alternativas éticas a glovo, deliveroo y uber eats
Cooperativas de 'riders': así funciona la alternativa a las grandes plataformas de reparto, según sus socios
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...