20 juliol 2022 · 2460
autor@
Laura Solans




La despoblació, causa directa de grans incendis

Imatge = Robert Masferrer a naciodigital.cat


L’inici de l’estiu ha vingut acompanyat d’onades de calor i greus incendis.
Artesa de Segre (la Noguera), Altés (Alt Urgell), Lladurs (Solsonès), Olivella (Garraf), Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Saldes (Berguedà) i un llarg etcètera de municipis de Catalunya han patit incendis durant el mes de juny.
 
Des de principi d’any, s’han produït més de 250 incendis i el foc ha arrasat amb més de 80.000 hectàrees en l’àmbit estatal, segons les dades del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).
 
Ara bé, per què es produeixen aquests incendis? Es poden evitar?
 

Les causes dels incendis

Encara que el nombre d’incendis ha disminuït en els últims 20 anys, els grans incendis són cada vegada més greus.
 
 Font: Pastoreo contra incendios. Propuesta de WWF España para adaptar el territorio al cambio climático.
 

Entre el 2012 i el 2021, la proporció de grans incendis a Espanya – on es cremen 500 hectàrees o més – s’ha incrementat en més d’un 10% respecte a la dècada anterior, segons les dades del WWF.
 
Però, si els incendis sempre han existit, per què ara cremen més terreny i són més difícils de controlar?
 
Per trobar la resposta, repassem les causes principals d’un incendi.
 

Les persones

Encara que s’intenti per activa i per passiva conscienciar la societat i donar a conèixer els riscos dels incendis, les persones en són una de les causes principals.
El 80% dels incendis són causats pels humans. Concretament, gairebé el 55% dels incendis és intencionat i el 23% és a causa de negligències i accidents.

Sense anar més lluny, una burilla és la principal sospitosa del segon incendi a Artesa de Segre, d’aquest 29 de juny.
 

El canvi climàtic

El risc de patir incendis està molt relacionat amb el canvi climàtic. L’increment de les temperatures i la variabilitat de les pluges, modifiquen les condicions meteorològiques i provoquen incendis extrems.
 
Però això no és tot. Com que la temporada d’altes temperatures dura més, la dels incendis també comença abans i acaba més tard.
 

La despoblació i l’abandonament dels camps

Més enllà de les persones i del canvi climàtic, hi ha una altra causa que moltes vegades passa desapercebuda: el despoblament rural i l’abandonament agrari.
 
El 10% de la superfície agrària espanyola presenta un risc molt alt d’abandonament, sigui perquè els camps no són rendibles o perquè no hi ha relleu generacional.
 
Et pot interessar: La pagesia jove: relleu generacional
 
El despoblament rural crea espais salvatges, sense manteniment, i l’abandonament agrari fa que no hi hagi pagesos que conreïn al voltant dels municipis.
 
No cal tenir el carnet de detectiu per veure la relació directa entre el mapa de les zones cremades dels últims anys i el mapa de les zones despoblades. Els grans incendis de Sierra Bermeja (Málaga) i de Sierra de la Culebra (Zamora) d’aquest estiu en són un exemple: la despoblació provoca que el foc avanci terreny.
 

Agricultura i ramaderia extensiva: la clau per minimitzar els incendis

Més de la meitat de sòl a Espanya és superfície forestal. Com podem garantir-ne la preservació?
 
Una de les vies és reduir o aprofitar l’excés de la massa forestal que no s’utilitza, mitjançant l’agricultura i la ramaderia extensiva. I és que aquests sistemes de producció tenen múltiples avantatges, tant per a la societat com per a la preservació del territori:
 
  • Aprofiten els recursos naturals.
  • Estalvien recursos energètics i de materials.
  • Milloren la fertilitat del sòl.
  • Contribueixen a la biodiversitat.
  • Permeten tenir una vegetació més controlada.
  • Ajuden a tenir camins (tallafocs) i punts d’aigua.
  • Generen oferta laboral.
  • Potencien la repoblació.
En resum, són clau per aconseguir un territori ben organitzat, més diversificat i protegit, i per garantir la preservació de l’ecosistema i la nostra supervivència.
 
Si t’interessa aquest tema, pots donar una ullada a aquesta proposta de WWF sobre el pasturatge com a eina de gestió del paisatge i quines mesures proposen per minimitzar els incendis forestals.

 
 
--
BIBLIOGRAFIA
Pastoreo contra incendios. Propuesta de WWF España para adaptar el territorio al cambio climático.
Els pagesos alerten: “Si segueix el despoblament rural, serà molt difícil aturar els incendis”
Los bomberos de Catalunya trabajan en más de una treintena de incendios simultáneos que “complican” la jornada
Balance de incendios en España: hasta junio se ha quemado casi la misma superficie que en todo 2021
La España vacía se quema y no es casualidad
No és l'atzar, és el canvi climàtic: més incendis i estius cada cop més llargs
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...