25 juny 2022 · 2449
autor@
Laura Solans




La cara B del reciclatge

8 milions de tones.

Aquesta xifra fa referència als residus plàstics que acaben als oceans cada any. I és que el reciclatge total dels plàstics encara és una assignatura pendent.
 
Segons un nou informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), cada any es reciclen menys del 10% de les deixalles plàstiques generades al món.
 
I si ets dels ciutadans responsables que llença els residus al contenidor que toca, potser et preguntes: què se’n fa dels plàstics del contenidor groc? Com es gestionen els residus? Es recicla tant com sembla?
 

La importància del reciclatge

Abans d’entrar en detall, repassem conceptes.
 
Què implica el reciclatge?
 
La definició de manual diu que és l’estratègia de processar residus per a convertir-los en nous objectes i materials. 
 

I per què és important reciclar?

Si un producte es recicla per a crear-ne un altre, s’utilitza menys energia que produint-ne un de nou. Per exemple, segons l’Institut Nacional de la Salut dels Estats Units, l'acer reciclat estalvia un 60% d'energia en la producció; els plàstics reciclats, un 70%; i el vidre reciclat, un 40%.
 
A grans trets, es redueix l’explotació de mines i boscos, s’eviten processos industrials i, com a conseqüència, es contribueix a disminuir l’emissió de gasos d’efecte d'hivernacle, a més de la contaminació de l’aire, de la terra i de l’aigua.
 
Ara bé, no tot són flors i violes. 
 

La realitat de la gestió de residus

En un món ideal, passaria això: compraríem un producte nou (un bric de llet, una ampolla d’aigua, un iogurt...), dipositaríem l’envàs al contenidor groc i, posteriorment, es reciclaria per a obtenir nous productes i envasos. 
 
Quina és la realitat?
 
La realitat és menys idíl·lica: De cada 4 ampolles que dipositem en el contenidor groc, 3 no es reciclen. O el que és el mateix: el 75% dels envasos no es recicla. Només es recicla el 25,4% dels envasos de plàstic a Espanya. Una xifra que, a escala global, disminueix fins al 9%.


Font: Reciclaje, Greenpeace
 

Per què passa això?

Primer de tot, perquè no es recicla tot el que es llença al contenidor groc:
 
  • Residus que no es consideren rendibles perquè no tenen mercat, com els plàstics PET.
 
  • Residus plàstics reciclables que no són envasos i, per tant, no es poden dipositar al contenidor groc. Són les càpsules de cafè, els joguets de plàstic, els penjadors de la roba, els coberts de plàstic, entre altres.
 
  • D’altres envasos, com els brics, que no es poden reciclar al 100%.
 

I on van tots aquests residus que no es poden reciclar?

Bàsicament, acaben amuntegats en deixalleries i passen a contaminar el medi ambient.
 
Ja veus que existeix molta opacitat darrere de la gestió dels residus i – més sovint del que voldríem – llençar un envàs al contenidor groc no és garantia de reciclatge. 
 
Hi ha força polèmica al respecte i Greenpeace n’ha fet ressò amb els seus informes ‘Maldito plástico: 'Reciclar no es suficiente’ i ‘Ecoembes miente’, on parla d’aquesta cara B del reciclatge i de les incongruències de la gestió de residus d’envasos domèstics.
 
A Espanya, Ecoembes és l’organització responsable de la gestió d’envasos domèstics i l’encarregada de promoure el reciclatge. Ara bé, tot i que es presenten com una organització sense ànim de lucre, el seu negoci és molt lucratiu. Segons denuncia Greenpeace, els ingressos d’Ecoembes depenen directament de la quantitat d’envasos que recullen. 
 

“Els ingressos d'Ecoembes depenen dels envasos que es consumeixen, no dels que es reciclen, que és la seva veritable missió. Com més envasos d'un sol ús hi hagi, més ingressos obté.” Ecoembes miente, Greenpeace.
 

I, nosaltres, què hi podem fer?

Des de Greenpeace demanen un canvi radical en el sistema de gestió de residus. Però, mentre aquest no es fa realitat – Ecoembes té el monopoli del reciclatge i és complicat canviar el model de gestió d’un dia per l’altre –, pots aportar el teu granet de sorra amb aquestes 3 accions:
 
  1. Canvia els teus hàbits de consum i redueix els productes d’un sol ús.
  2. Compra a granel i porta el teu propi envàs a la botiga.
  3. Allarga la vida útil de tot el que tinguis.
En cas que no ho puguis reutilitzar, assegura’t que ho llences al contenidor correcte. Pots consultar www.residuonvas.cat per sortir-ne de dubtes.
 
I per acabar, si no vols contribuir a inundar el planeta de brossa, recorda la triple R: Redueix, Reutilitza i Recicla.
 
 
BIBLIOGRAFIA
El reciclaje del plástico, una asignatura pendiente a nivel global
¿Cuánto reciclamos? Ni todo lo que tiramos al contenedor amarillo ni solo lo que separamos
20 datos sobre el problema del plástico en el mundo
Ecoembes miente
Maldito plástico: Reciclar no es suficiente
Estas 5 mentiras de Ecoembes te van a sorprender  
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...