09 maig 2023 · 2361
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ALIMENTACIÓ EN LA PERIMENOPAUSA

La perimenopausa és l’etapa normativa femenina que esdevé uns anys previs a la menopausa, que aquesta inicia un any després de l’últim cicle menstrual. Generalment, la perimenopausa comença al voltant dels quaranta anys, tot i que es pot presentar més precoç o tardana. És on hi ha més probabilitat d’experimentar simptomatologia com fogots, canvis d’humor o alteracions de la son, entre d’altres, pels desequilibris hormonals, sobretot pel que fa als nivells d’estrògens.
 
A través de l’alimentació i d’alguns nutrients, es pot afavorir l’equilibri hormonal i reduir simptomatologia o prevenir patologies típiques de la menopausa, com la osteoporosis.

Per tant, es recomana seguir hàbits de vida saludables que millorin la situació, com mantenir una vida activa i realitzar exercici de força, un descans suficient i una alimentació equilibrada i rica amb tots els macronutrients: proteïnes de qualitat, hidrats de carboni complexes i greixos saludables; també hidratar-se, tenir certa exposició solar i evitar tòxics com el tabac o l’alcohol. Per altra banda, cal assegurar l’aport de certes vitamines i minerals a través de la dieta. És de vital importància valorar la ingesta de calci i els nivells de vitamina D en sang, en cas de no ser suficients, cal suplementar-los amb la recomanació d’un professional sanitari, i també, assegurar-los a través dels aliments com per exemple lactis o derivats d’ovella i cabra, cols, peixos blaus petits, fruits secs o tofu.  És recomanable consumir 2-3 cops per setmana llegums i un d’ells ric en fitoestrògens, com la soja o els pèsols. Assegurar la vitamina C a través de cítrics o pebrots i el seleni menjant 1 nou de brasil al dia. Usar oli d’oliva verge extra per amanir i afegir fruits secs i llavors als plats, pot ser interessant la xia i el lli molt per assegurar l’omega 3. És important donar suport a un correcte funcionament del fetge amb vegetals i hortalisses com la carxofa, les crucíferes (la col, la coliflor o el brócoli) i afegir cúrcuma amb pebre als plats que vulguis. La fruita ha de ser-hi present cada dia ja que aportarà antioxidants; si es pren cacau pur o xocolata negra en petites dosis superior al 85% cacau també enriquirà amb magnesi la dieta. Finalment, cal reduir l’ús de plàstics, els aliments proinflamatoris com fregits, menjar ràpid, ultraprocessats, brioxeria i farines refinades.
 
Si tens al voltant de quaranta anys i comences a percebre certa simptomatologia com alteracions del cicle menstrual, insomni, més alts i baixos emocionals o canvis en el pes i la composició corporal. Procura seguir tots aquests consells per tal d’augmentar la síntesis d’hormones i millorar els símptomes característics d’aquesta etapa. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general