La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
25 octubre 2023 · 779
autor@
Laura Solans




Com el canvi climàtic afecta les abelles i la producció de mel?

Les abelles estan desapareixent.

Sí, sí, com ho llegeixes.
 
El canvi climàtic ha provocat l’extinció d’un 40% de les abelles i això també ha suposat la disminució de la producció de mel. En un any típic, cada rusc produïa entre 15 i 20 quilos de mel, però durant 2022, aquesta xifra es va veure reduïda a la meitat.
 
Com és possible? De quina manera el canvi climàtic afecta les abelles i la producció de mel? Què passa si les abelles s’extingeixen?
 
Anem a veure-ho.
 

Les abelles, crucials per al medi ambient

“Si les abelles desapareguessin del planeta, als humans només ens quedarien 4 anys de vida”. Albert Einstein.

 
L’increment de les temperatures a causa del canvi climàtic ha provocat un desequilibri dels cicles biològics de moltes espècies. En aquest sentit, les abelles són un baròmetre de la salut del nostre planeta. I és que més d’un 80% de les espècies vegetals depenen d’aquestes grans fabricants de mel. Per això, la seva progressiva disminució ha emfatitzat el que ja és una evidència: alguna cosa no va bé.
 
Les temperatures extremes, la sequera, la desaparició de la primavera i la tardor, a més de l’ús de plaguicides i l’agricultura intensiva són alguns dels principals causants de la desaparició de les abelles.
 

La mel i el canvi climàtic: perillen els productors de proximitat?

Les abelles necessiten una temperatura superior a 10 ºC per activar-se i, durant els mesos més freds, entren en un estat d’hibernació. Amb l’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, les plantes floreixen abans que les abelles i altres pol·linitzadors s’hagin despertat. 
Aquest desajust pot tenir conseqüències devastadores. Si les plantes no són pol·linitzades a temps, hi ha menys fruits. De la mateixa manera, si la sequera o les altes temperatures afecten la floració, les abelles no poden recollir el nèctar necessari per produir mel. 
 
El canvi climàtic ha alterat els calendaris de floració de les plantes i els cicles de pol·linització dels insectes han perdut sincronia. Quan els insectes arriben, la flor ja s’ha pansit o encara no està en el seu punt àlgid i, per tant, l’abella recull menys nèctar per produir la mel quan arribi al rusc.
 
 


Producció de mel a Catalunya. Recull estadístic de la mel 2022
 
Aquesta alteració de la floració no només afecta la quantitat de mel produïda, sinó que també n’afecta la qualitat. Actualment, l’oferta de mel s’ha reduït i els preus s’han disparat.
 
Mentre la producció autòctona de mel s’ha reduït, ha augmentat la seva importació. Per exemple, només en el primer semestre de 2022, Espanya va comprar més de 20.240 tones de mel a productors estrangers, la qual cosa representa un augment d’unes 4.200 tones respecte al mateix període de l’any anterior. En aquest context, els apicultors locals lluiten per competir amb els preus dels grans distribuïdors.
 
Per tot això, és essencial sensibilitzar-nos i reconèixer que el canvi climàtic no és una amenaça futura o intangible; és una realitat palpable que ens afecta a tots i totes. 
 
Així que la propera vegada que estiguis davant de la prestatgeria del supermercat, recorda que la teva elecció pot ser una petita, però poderosa, contribució a la subsistència dels petits productors i a la lluita contra el canvi climàtic.
 


BIBLIOGRAFIA:
Recull estadístic de la mel 2022
Les abelles estan desapareixent: quines són les seves principals amenaces?
La sequera posa en perill les abelles i redueix un 50% la collita de mel
La producció de mel de romer cau en picat i és de menys qualitat per culpa de la sequera
La mala climatologia fa caure un 40% la producció de mel de l’últim any
La sequera perjudica la producció de mel
La sequera i les altes temperatures redueixen la producció de mel a l’Ebre: futura tardor incerta pels apicultors
La apicultura, en peligro por las altas temperaturas y la sequía
La apicultura se ha adaptado al cambio climático con el uso de colmenas inteligentes
El cambio climático en la apicultura y la apicultura en el cambio climático
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...